Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Krbava - PisačHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Gradina, Pisać

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

17. Pisács –Pišać, Gradina A mai Krbava falu fölött, amit egészen a 20. szd. 60-as éveig Pisácsnak (Pišać) neveztek, egy középkori vár romjai vannak, melynek maradványai a Gradinának nevezett helyen találhatók (704 m tszfm). A várat nagy valószínűséggel a Gusics nemzettség emeltette, akiknek birtokai Korbava ezen részén és a szomszédos Podlapaci síkságon voltak. A törökök jöttekkor elfoglalták ezt a várat is, és maradtak is benne egészen Lika 1689-es felszabadításáig, amikor is a határőrvidéki katonaság egységei vették birtokukba. Ám, miután a vár meglehetősen romos állapotban volt, az újonnan felszabadított vidék elcsendesülése után, fel is hagyták [60].

A Mekinjar – Podlapac-i útkereszteződés közelében található falu fölötti fennsíkon, a várnak ma már csak szerény maradványai láthatók. A romok alapján a vár magját egy torony képezte, mely a várudvart övező fal közepén állt. A torony maradványai egy, a viszonylag egyenes talajú fennsíkból kiemelkedő kisebb halom alatt rejtőznek. A tornyot övező falak nyomvonala, az alapfalak maradványai és a terepalakulatok alapján, kisebb-nagyobb biztonsággal ma is kivehető.

[60] Pavičić: Zbornik…; str. 81

A vár mai állapota:

A ma Krbava-nak nevezett falu fölötti, széles dombhát keleti lejtőjén egykor elhelyezkedő Pisács várának szerény maradványai, 2011. április 03-án, Keserű László és Szabó Tibor társaságában jártuk be.

A várból földfelszín fölötti maradványok nem láthatók, a kb. 15x21 méteres építmény falait föld takarja. A könnyedén megközelíthető vár köveit, nagy valószínűséggel a környező lakosság hordta el építőanyagnak. A még jól érzékelhető falvonulatok alapján, egy nagyjából észak-dél irányú, téglalap alakú kicsi, un. likai típusú vár állhatott itt. A vár kapuja az északnyugati sarokban nyílhatott, míg a déli oldal közepén, egy kb. 5 méter átmérőjű torony állt. A nag ykiterjedésű fennsík közepén álló vár körül, árkolásnak, sáncolásnak nyoma sincs. Település fölötti, út menti és a környező vidékhez képest magaslati elhelyezkedése, inkább egy megerősített földesúri lakhelyre utal. Védelmi értékének szerénységére utalhat az a tény is, hogy a törökök is, majd a visszafoglaló krajinai seregek is, meglehetősen jó állapotban, de kiürítve foglalták el.

A visszafoglalás után a környék biztonságosabbá vált, így a határőrvidéki katonaság is hamar felhagyta.

/Szatanek József/

Forrás:

Krešimir Matijević: Naseljenje Like

GPS: É 44° 37.012 (44.616863)
K 15° 39.959 (15.665979)

A ma Krbava-nak nevezett település fölötti Gradinán található csekély maradványokat Udbina felől lehet a legkönnyebben elérni. Udbina északi végénél, már a Korbavai síkságon egy balra (nyugatnak), Mekinjar felé vezető útra kell ráérnünk, majd a síkság szélén húzódó dombság oldalában haladó úton kell a faluig mennünk. A faluba nem kell lemennünk, hanem a lefelé vezető út szélén leparkolva, egy nagy kiterjedésű fennsíkra kell felmennünk. A talajból alig kiemelkedő maradványok a fannsík legmagasabb pontjától, kb. 300 méterrel keletebbre, a falu irányában találhatók. Figyelem! Aki innen indulva akarna Gospić irányába menni, annak a térképi jelzettel szemben, egy makadámos, kb. 16 kilométeres útra kell számítania. Noha az út járható személyautóval is, inkább ne ezt az útvonalat használjuk!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció