Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Donja SuvajaHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Unafő, Gradina

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Donja Suvaja, gradina – Unafő 

Vármegye: Lika-Korbava

Ország: Horvátország

Helységnév 1: Donja Suvaja

Várnév 1: Donja Suvaja, Gradina

Várnév 2: Unafő

A várról adatunk nincs, egy Kukuljevics féle vázlatrajzon kívül, ami az Una forrása fölött egy vár romjainak alaprajzát jelöli (ruine eines Schlosses).

A gracsaci rendezési tervben két, erődítéshez kapcsolódó adat szerepel Donja Suvaja-hoz kötve. 1. A Lendek nevű hegyen egy őskori gradina maradványai találhatók; 2. A Tujin Vrh hegyen egy középkori vár maradványai vannak. 

Az Una forrásának környéke, Kukuljević vázlata alapján,, 2011. április 02-án, Keserű László és Szabó Tibor társaságában került bejárásra. A bejárás érintette a forrás fölötti sziklákat, ahol a helyszíni vázlat alapján egy várnak kellett volna lennie, de a várat nem sikerült megtalálni, sőt a mamlmok helyén kialakított víkendházak tulajdonosai sem hallottak róla.. A bejárásunk a Tujin Vrh nevű magaslatot nem érintette. 

A vár helye továbbra is ismeretlennek tekinthető, noha a Kukuljević féle vázlatok alapján felkeresett helyeken, mindig sikerült várat lelnünk.

A környék bejárása, ha vár okán nem is, de az Una forrás adta természeti szépségek miatt, megér egy 2 órás kitérőt! Aki persze több időt is áldozna a vár helyének megkeresésére, annak talán szerencséje lehet. 

/Szatanek József/

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció