Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Golo BrdoHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce történelmi vármegye - Turski grad, Törökvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Golo Brdo – Turski grad A Verőcétől (Virovitica) nyugatabbra fekvő Golo Brdo település utolsó házai fölött, egy Török várnak nevezett erődítés maradványai találhatók. A vár feltehetően 1532-ben, a környék pusztulásával együtt pusztult el. A várhely pontosan a faluvégi rét fölött, egy hárssal, bükkel benőtt, kb. 25-30 méter magas és 100-150 méter átmérőjű dombon állt. A magaslat északnyugatról és keletről igen meredek, délről egy nyereggel kapcsolódik a szomszédos dombhoz, míg a többi oldala szélesebben terül el ezért nem olyan meredek. A várból ma már csak a várplató és az azt övező árok maradt fenn. A platón kincskereső beásások nyomaként több nagyobb gödör látható. A mintegy 30 méter átmérőjű kerekded központi magaslatot, 8 méter mély és 7-15 méter, változó szélességű árok övezi.

A vár mai állapota:

A vár bejárása 2011. 09. 17-én történt. Noha a várhoz vezető utca közepéről egy komoly magaslatnak tűnik a várdomb, a lába előtti mezőről tekintve alig látszik a magassága a környékén nőtt magas fáktól. A várba feljutni a legegyszerűbben a várdomb nyugati lábánál elhaladó kocsiútról lehet, amiről kb. 50 méter után keletnek fordulva, a várdomb utáni nyereg felől lehet. Valószínűleg eredetileg is erre vezethetett a felvezető út. A növényzettel sűrűn benőtt várról nem mondható el sok. A vár magját egy, kb. 20-25 méter átmérőjű, megközelítőleg kerek (ovális) központi magaslat képezi, ami körül egy árok volt. Az árok külső peremén egy, az árokból kitermelt földből készített sánc futott körbe, melynek csak a nyugati és keleti része maradt fenn. A sánc északnyugaton egy terasszá kopott, még északon teljesen eltűnt. A sánc déli oldala, ott ahol a várdomb egy hegynyereggel kapcsolódik a domb magasabb részeihez, alig észlelhető. Itt feltehetően eredetileg sem lehetett sánc, mivel a terepadottságok alapján, itt lehetett a bejárat. A központi magaslatot, északról délnek, majdnem egy teljes átvágással szelték ketté. A két, nagyméretű beásást, csak egy kb. 5 méteres földszakasz választja el. Az északi beásás nyugati oldalán egy kb. 2,5x2,5 méteres, négyzetes süppedés látható. A süppedés tartozhatott egy épülethez is, de feltehetőleg itt is egy kincskereső gödörrel kell számolnunk. A központi magaslat keleti és nyugati peremén egy aprósáncszerűség utal arra, hogy a magaslatot egykor fallal övezhették.

A vár valószínűleg egy helyibirtokos lakóhelye lehetett, amely a közelében lévő falu ellenőrzése mellett, felügyelhette a Verőcéből Bakvába (Špišić Bukovica) tartó egykori utat is.

/Szatanek József/

Forrás:

PROSTORNI PLAN UREĐENJA GRADA VIROVITICE (Verőce város, rendezési terve 2005. 12. 21, 47. oldal 

GPS: É 45° 49.454 (45.824234)
K 17° 18.880 (17.314669)

A Golo Brdo kicsiny települése fölötti, a helyiek által Turski grad-nak (Törökvár) nevezett várhelyet Barcs irányából, a Virovitica-i elkerülő út, nyugati lehajtójának irányából közelíthetjük meg a legkönnyebben. A lehajtó irányából egyenesen haladunk nyugatról Virovitica központja felé, míg egy jobbra tartó, Podgorje/Sv. Đurad irányjelző táblával jelzett, kertvárosi jellegű utcáig nem érünk. Az utca végén egy kettős jobbra kanyart találunk, de nekünk az első éles ívű kanyarban kell jobbra, Podgorje falu irányába mennünk. A falu központjában egy négy utca összefutásában kialakult kis teretcskét találunk. A térről az eddigi nyomvonalunknak megfelelő, egyenesen haldó úton kell haladnunk, egészen Golo Brdo falu végéig, ahol egy jó minőségű úton, balra a falut kísérő szőlődombok irányába kell lefordulnunk. A megfelelő utca megtalálását megkönnyíti, hogy az előző utca bejáratánál, egy régi partizán emlékművet találunk. Ezt elhagyva érünk a célunkhoz vezető utcához, melyen végig kell mennünk. Az aszfaltút a vártól kb. 200 méterrel jóminőségű makadámos útra változik, melynek végén egy kis mezőt találunk. A várhegy pontosan az úttal szemben található. Megmászni a nyugati hegynyereg felől érdemes.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció