Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SmiljanHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava történelmi vármegye - Gradina

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Smiljan, Gradina

Szmilján (Smiljan) falunál egy prehisztorikus temető található, … de magában Szmilján településen is egy nyomokban előtűnő építmény nyomai figyelhetők meg, melyek a megjelenési formájuk alapján egy középkori várhoz tartozhattak.

Ezt a várat, Rastoka faluba vezető út mentén található, Milkovića varoš nevű házcsoport fölötti, Smiljan nevű hegyre (608 m tszfm) építették. A várat a térség többi várához hasonlóan, csak Glavinics püspök 169-es, likai leírásában említik meg „Arces in hoc tractu sunt huius nominis: Buzin (Bužim), Kersmarić (Krčmar), Bogdanić, Smiljan, Ostervica, Hotes vetus et novum…” (kb.: E terület várai ilyes nevekkel:…).

Juraj Kovačević plébános által, a 20. szd. elején készített alaprajz szerint, a vár egy kerek toronyból és egy fallal övezett várplatóból állt. Az övező fal a toronytól kiindulva, félkör alakban vette körbe a tornyot, majd egy könnyen védhető kaput alkotva, újból a toronyhoz csatlakozott. A vár helyén ma már csak a kerek torony maradványai láthatók, míg a tőle kiinduló övező falnak már nincsenek látható nyomai. Valószínűleg a vár védhető területén belül állhatott az a Boldogságos Szűz Mária (Sancta Dominica) templom, amit egy 16. századi leírásban említettek meg.

A vár mai állapota:

A vár területe 2011. 04. 05-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában került bejárásra. Egy út menti, kb. északnyugat-délkeleti irányban húzódó sziklás domb déli végében, egy un. likai típusú vár maradványai figyelhetők meg. Az alig 25-30 m relatív szintmagasságú magaslat nyugati oldalában kialakított, sziklaúton lehet feljutni a várplatóra, ahol egy kb. 6 méter átmérőjű, kerek torony maradványai figyelhetők meg. A toronyból csak az északi falszakasz belső palástja látható, míg a többi része alig kivehető terepalakulatokban maradt fenn. A tornyot a 19. szd. végi vázlat szerint, délről egy félköríves fal övezte, ám ennek már nyoma sincs, egyedül egy teraszszerű tereplépcső utal az egykori létére. A toronynak helyet adó magaslatot, északról egy keskeny sziklanyereg köti össze a dombvonulat magasabban fekvő részeivel de sziklába vágott ároknak, vagy egyéb védelmi megoldásnak nyoma sincs.

A forrásban szereplő kápolna, ha volt, akkor az ez utáni terepszakaszon kellett állnia.

/Szatanek József/

Forrás:

Gj. Szabo 1920. Sredovječni gradovi… (Zagreb, 205. oldal) Krešimir Matijević:Naseljenje -Like-Tekst

GPS: É 44° 34.560 (44.575996)
K 15° 18.084 (15.301398)

Információ: Smiljan bokortelepülése Gospić városának irányából közelíthető meg a legkönnyebben. A városka főutcájából, a Smiljan táblának megfelelően kell haladnunk, egészen a várdomb alá. Ennek közelében egy templom is található, így a várhely megtalálása nem jelenthet különösebb gondot.

A vár lábánál egy jobbra tartó út elágazás van, nekünk erre kell lefordulnunk, majd pár méter után, egy arra alkalmas helyen leparkolva, közvetlenül megmászhatjuk a nem túl magas dombot. A domb aljában egy régi, közösségi kút is található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció