Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BogdanićHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Bogdanics

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Bogdanić gradina –  Bogdanics, várhely


Bogdanić gradina –  Bogdanics, várhely

Vármegye: Lika-Korbava vármegye, Goszpicsi járás (1914.)

Ország: Horvátország 

Régió: Horvát-Szlavónország 

Helységnév 1: Bogdanić

Várnév 1: Gradina 

A vár története:

„…a közeli Bogdanicsban (

Bogdanić

) itt-ott előtűnő maradványok figyelhetők meg, amelyek megjelenési formájuk alapján egy középkori építményhez tartozhattak…” 

Forrás: Gj. Szabo 1920.

Sredovječni gradovi… (Zagreb, 205. oldal)

--- / ----

7.22 Bogdanics – Bogdanić

Ennek a várnak a maradványai Goszpicstól nyugatra, Szmiljan (Smiljan) falu térségében keresendő. Itt ma is van egy Bogdanics nevű kicsiny falu és egy hasonnevű hegy, melynek csúcsán (651 m tszfm) találhatók meg, az egykori vár romjai. Hogy valaha volt itt egy vár, arról csak egy meglehetősen magas, íves (kerek) földhalom tanúskodik, mely szinte az egész várplató fölé emelkedik. A földdomb oldalában számos faragott követ is találni. A földdomb alakja szerint, a vár valószínűleg egy kerek toronyból állt, melynek maradványai a domb alatt rejtőzhetnek. Noha már nyoma sincs, de a várplatót is megerődíthették. Ennek lehetőségét nem lehet kizárni, hisz a vár alaprajzában nagyon hasonlít más, ismertebb várak alaprajzához (Perusics, Stitár, Kukljics, Raducs, Stulicsa kula, stb.). A várplató egykori erődítését, Kukljević 19. szd. végi alaprajza is alátámasztja, amely a várat egy kerek toronyként ábrázolja, aminek egy fallal övezett belső udvar támaszkodott, s mindezt még egy fallal vették körbe, melynek azonban már nyoma sincs.

A várat meglehetősen későn említik meg, pontosabban csak Glavinics püspök 1696-os leírásában. A leírás alapján, a térségben négy vár is volt: Szmilján, Buzsim, Krecsmár és Bogdanics, melyek közül csak Szmilján várát említik a török által elfoglalt várak 1577-es felsorolásában. A vár neve valószínűleg az építtetőjére és birtokosára utal. E szerint, a vár a nemes Bogdanics családé volt, akiket a vidékkel kapcsolatban is megemlítenek, s akiknek leszármazottjaival, ma is találkozhatunk gecskei síkságon (Gacko polje). Glavinics Sebestyén az 1691-es vizitációban csak felsorolásszerűen említi meg: „

Arces in hoc tractu sunt huius nominis: Buzin

(Bužim), 

Kersmarić

(Krčmar), 

Bogdanić, Smiljan, Ostervica, Hotes vetus et novum…”

(kb.: E terület várai ilyes nevekkel:…)

Forrás

: Krešimir Matijević: Naseljenje Like

http://www.scribd.com/doc/29402401/Naseljenje-Like-Tekst

--- / ---

A vár mai állapota:

A vár területének sikertelen megközelítésére 2011. 04. 05-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában került sor. A várnak helyet adó domb majd teljes területe, a figyelmeztető táblák alapján, fel nem robbant harceszközökkel van tele. A helyieket kérdezve, volt aki állította, hogy kilőtt aknagránátok vannak csak, amelyeket felvenni, megérinteni nem szabad, míg mások állították, hogy éles akna is található. A források alapján az amúgy is csekély maradványokkal bíró várat, illetve a helyét az aknaveszély miatt végül nem tekintettük meg.

 /Szatanek József/

GPS: É 44° 33.434 (44.557236)
K 15° 18.502 (15.308374)

Figyelem ! A vár területén fel nem robbant aknák vannak !

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció