Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SmiljanHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Krčmar, Krecsmár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Smiljan, zaselak Vaganac, gradina Krčmar –  Szmilján, Krecsmár, várhely

A vár története:

Szmilján (Smiljan) falunál egy prehisztórikus temető található, a Kercsmár (Krčmar) hegyen egy vár alapjai láthatók. A vár, a Krčmar nevű hegyen (773 m tszfm), a karmeli Istenanya plébániatemplom és temetője fölött található. A várnak ma már nyoma sincs, az alábbi leírás is Kukuljević 19. szd. végi alaprajza alapján készült: Az alaprajzon néhány, négyszögletes építmény és két kerek objektum alapja látható a hegytetőn szétszórva. A kisebbik kerek építmény egy ciszterna lehetett, aminek minden várban kellett lenni, hisz csak így tarthattak ki egy hosszabb ostrom esetén a védők. A nagyobb kerek építmény egy torony lehetett. A várplató északi részén látható kétosztatú épület lehetett a palota. A másik két, négyzetes épületről már nem tudni, hogy milyen funkciójuk volt, a nagyobbik talán egy kaputorony lehetett, ám ez, ahogy a leírás többi része csak feltételezés, amit csak egy ásatással lehetne megerősíteni, vagy elvetni. 

A vár mai állapota:

A vár környékét 2011. 04. 05-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában közelítettük meg. A bejárás magát a várhegyet nem érintette, ugyanis a vár a források alapján oly csekély maradványokkal bír, hogy ásatás nélkül semmit sem lehetne róla elmondani.
 /Szatanek József/

Forrás:  Krešimir Matijević: Naseljenje Like : http://www.scribd.com/doc/29402401/Naseljenje-Like-Tekst

 

GPS: É 44° 34.224 (44.570404)
K 15° 17.631 (15.293842)

Információ: A Krčmar nevű magaslat, Bogdanić térségében található és Gospić városának irányából közelíthető meg a legkönnyebben. A városka főutcájából, a Smiljan táblának megfelelően kell haladnunk, egészen Bogdanics pár házból álló településéig.

A tájékozódásonkat nagyban megkönnyíti, hogy igen jól kitáblázott a várhegy alatt található Nikola Tesla emlékpark. Az emlékpark előtt, Bužim felé elhaladva, az útról jobbra le kell térnünk, s a már messziről látható templomtorony irányába kell mennünk. A templomot megkerülve, a várat a Vaganac tanya felől érdemes megközelítenünk.

A templom mögött felvezető úton, Kálvária út, a csúcs alatt kiépített pihenőhöz érünk, innen ösvényen a csúcsig.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció