Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bradu-ClocoticiRomániaOlténiaValcea történelmi vármegye - Cornet monostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

A Vöröstorony-szoros déli kijáratánál, a Déli-Kárpátok lejtőjén, a hegyvonulatot áttörő Olt folyó a jobb partján, közvetlenül a szabályozott folyó partjánál áll a Cornet monostor. Nagyszeben (Sibiu) felől a 7. számú főúton jutunk át Râmniciu Vâlcea felé autózva a festői szépségű szoroson dél felé. A monostor épületcsoportja közvetlenül a 7-es út és az Olt közé ékelődő keskeny területen áll, kissé északra Tuţuleşti településtől északra. Bejárata az út felől van, előtte kis parkolót találunk. 

A Cornet monostort 1666-ban építették. A többszöri átépítésen és bővítésen átesett épületegyüttest jelentősen átépítették 1898-ben, amikor a sziklát átfúrva alatta vezették el a vasútvonalat. 1960-ban a monostort restaurálták. Megerősített helyként a 18. század elején kapott szerepet. Ekkor Radu Popa állítása szerint az osztrákok a Via Carolina út (ez kb a mai 7-es út helyén húzódott) védelmére megerősítették. Az egykori 18. századi külső erődítésből napjainkra semmi sem maradt fenn, azonban jól látható a fennmaradt lőréses védőfal a keleti oldalon.

Az 1715 és 1718 között vívott osztrák-török háború lezárásaként 1718-ban megkötötték a pozsareváci békét, amelynek értelmében a Habsburg Birodalomhoz csatolták a felszabadított magyar területeket Belgráddal együtt, valamint Olténiát.

Az ezt követő időszakban az osztrákok több helyen támaszpontot és kisebb erődített helyeket építettek a meghódított területeken, sokszor meglévő épületeket alakítva át. Ekkor készültek a Cornet monostor megerősítése és 

a tőle kissé délre fekvő Kloster Cosia védőfalai is. 

A törökkel 1737-ben ismét kiújult az ellenségeskedés amelynek nyomán az osztrák hadak orosz szövetségben háborúba kezdtek a Török Birodalommal. A hadiszerencse ezúttal a törökök sikerét hozta, akik mindjárt a háború elején visszafoglalták Olténiát. Az 1739-ben megkötött békében csak azt sikerült elérni, hogy Magyarország területe sértetlen maradjon. Olténia területe ismét a töröké lett.


Irodalom:

Karczag-Szabó: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 847.

Gonda Imre - Niederhauser Emil: A Habsburgok (Budapest, 1978) 104-108

Radu Popa: Burgen und Festungen in den Passen der Südkarpaten (in: IBI Bulletin 41. (1983) 100-110

Şerban Papacostea: Oltenia sub stăpînirea austriacă (1718-1739) (Bucureşti, 1971) 

GPS: É 45° 23.184 (45.386398)
K 24° 19.138 (24.318968)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció