Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Brekovica - BrekovicaBosznia-HercegovinaBoszniaBosznia történelmi vármegye - Kuliste

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Brekovica, Kulište – Kuliste

Vármegye: Zágráb vármegye, Bihácsi kapitányság (1563-ig?)

Ország: Bosznia és Hercegovina

Régió: Bihácsi (Szána-Una) kanton, Cazini közigazgatási körzet

Helységnév 1: Brekovica

Helységnév 2: Kostel

Várnév 1: Kulište 

Brekovica, Kulište

Brekovicától keletre, a település alatt, az Una kanyonjában, egy kúpalakú, az Una bal partjából kiugró sziklán, éppen a Kosztel vízesések (Kostelski Buk) fölött, számos kis malom társaságában található a rómaiak, ma Kulište-nek nevezett erődítményének helyenként még 1 m magasan álló maradványai. A várhely legmagasabb pontján egy ötszögletű torony állt, amely körül különböző falak csoportosultak. A romok belsejében és romok között eltemetett római épületplasztikák figyelhetők meg, úgymint faragott kövek, római tégladarabok, kiégetett agyagcsövek, sárgás és vöröses agyagedény maradványok láthatók. A kőszál déli oldalában, a romok alatt, két római sírkövet találtak, melyek közül az egyiket belevésték a sziklafalba, a másikat csak jó erős habarccsal odarögzítettek. A második sírkő felirata szerint, az I. Lucius Lentendius Saturnina légió veteránjáé és feleségéé, Ulpiáé volt. Az itteni vár az Una brekovicai szakaszának egészét az ellenőrzése alatt tarthatta.

Forrás: V. Radimsky:

Nekropola na Jezerinama u Pritoci kod Bišća. (1893. 01. 01. ? oldal és 28. ábra)

--- / ---

A vár mai állapota:

A vár környékét 2012. április 20-án, Keserű László és Szabó Tibor társaságában jártuk be. Sajnos, miután a várdomb területe egy, az Una zuhatagait hasznosító törpe vízerőmű területén található, így kerítéssel és biztonsági őrséggel védett, így a várhely bejárása, a lokalizáción kívül, sikertelen volt. 

Tekintve, hogy az itteni romokról, vagy várról a középkori forrásokban nem történt említés, el kell fogadnunk Radomsky 1893-as megállapításait, hogy itt egy római erősség állhatott. Érdekes azonban, hogy a várdombbal szemben, ma is létezik egy pár házból álló település, amit Kostel-nek, azaz kb. Kastélyosnak neveznek, sőt a vízesésekre alapozva, egy kiváló szállodát is felépített, amit Kostelski Buk-nak neveznek (25 euro/éjszaka/fő, reggelivel).

Az a tény, hogy még 1893-ban is 1,5 m magas romokat találtak, valamint a Kostel településnév alapján, továbbá, hogy a középkorban is a várhely közelében volt egy átkelő az Una vízén, talán nem tévedek nagyot, ha azt feltételezem, hogy a várhelyet az adottságai alapján, még a középkorban is használhatták. Ezt megerősíteni azonban csak egy régészeti ásatással lehetne.

Szatanek József

GPS: É 44° 53.028 (44.883793)
K 15° 53.936 (15.898941)

Brekovica - Kulište helye ma bejárhatatlan, tekintettel arra, hogy egy erőmű területén található. A várhely az Ostrožac - Bihács közti főút mentén, az Una folyó másik oldalán, a mai Kostel faluval szemben található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció