Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Brekovica - BrekovicaBosznia-HercegovinaBoszniaBosznia vármegye - Veliki Bisovac

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Brekovica, Veliki Bisovac - Biszovác

Vármegye: Zágráb vármegye, Bihácsi kapitányság (1563-ig?)

Ország: Bosznia és Hercegovina

Régió: Bihácsi (Szána-Una) kanton, Cazini közigazgatási körzet

Helységnév 1: Brekovica

Várnév 1: Veliki Bisovac 

A vár története:

Veliki Bisovac

Biszovác az Una háti (Pounje), középkori várrendszer egy kicsiny erőssége volt. A Bihács előőrsének tekinthető erődítés, légvonalban 4 km távolságra és északnyugati irányban található Brekovicától. Nincs adatunk arra, hogy Biszovác mikor épülhetett, ám a közeli várak keletkezési ideje alapján nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a 14. szd. elején. Biszovác várát egyetlen torony alkotta, ami egy kúpalakú hegy csúcsán található, kisebb sziklatömbön helyezkedett el. A Cazin vidéki lakosok a várat Biszováci toronynak (Bisovačka kula) nevezik. 

A dombtetőn található, mintegy 2,5 méterre kiemelkedő sziklatömbön egy négyszögletes, alaprajzában kb. 7,50x6,80 méteres tornyot építettek, melynek belmérete kb. 5,20x4,80 métert tesz ki, a falainak vastagsága pedig, kb. 1 métert. A torony mára csak kb. 1,30 méter magasságig maradt fenn. A falazás módja teljesen a más, Una háti várakéhoz hasonlít. A falmagot tört kövekből, a külső és a belső palástfalakat faragott kövekből készítették.

A torony alaprajzának külső méretei alapján, más analógiákkal összevetve megállapítható, hogy a torony magassága a tetőzetig, kb. 15 méter lehetett, a tetőzetét pedig kétségtelenül zsindellyel fedték. 

Forrás: Husref 

Redžić

Srednjovjekovni 

gradovi

Bosni

i Hercegovini. Sarajevo, 2009 (58. oldal)

--- / ---

A toronyvár mai állapota:

A toronyvárat, pontosabban csak a helyét 2012. április 20-án, Keserű László és Szabó Tibor társaságában jártuk be. A Veliki Bisovac nevű magaslat legmagasabb (503 m tszfm) pontján megtaláltuk a Redžić által említett sziklatömböt, ám az omlás miatt a tömbből mára csak egy kúp alakú terepalakulat maradt, a leírt maradványokból pár meszes kövön kívül, pedig semmi. Ez alapján nem lehetett eldönteni, hogy milyen építmény állhatott e helyen, azt sem, hogy valóban egy várhellyel volt e dolgunk. Tekintve, hogy a domb teteje egy hatalmas platót képez, így a toronyvár nagy valószínűséggel a bejárt helyen állhatott, ahonnan szinte 360 °-os panoráma nyílott az egész vidékre, egészen Bihácsig, sőt a Bihács közeli Szokolác vára (kb. 15 km) is jól látható. 

Szatanek József

GPS: É 44° 54.249 (44.904156)
K 15° 50.877 (15.847953)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció