Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NógrádsápMagyarországNógrád vármegyeNógrád történelmi vármegye - Tatárka

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás
Nógrádsáp - Tatárka domb
 
A község északkeleti szélén, az egykori Felső-Sáp felett, közvetlenül a Galgagutára vezető országút fölé emelkedő keskeny, északnyugatra kinyúló gerinc végén található a Tatárka (tszf. magasága 220 m). A kerek kis domb, lapos platójának átmérője 7-8 m. Átlag 3 m-el alacsonyabb szinten körárkának elmosódott nyomai látszanak. Az árok mélysége az északi és délkeleti oldalon a külső oldalához viszonyítva alig 0,2-0,3 m, a többi oldalon csak terasz utal a feltehetően betemetődött részére.

1987-ben még az egész gerinc füves legelő volt, északi és északnyugati oldalát fenyőerdő borította. A 20. század elején népvándorlás-, vagy honfoglalás-korinak tartották a sánccal körülvett halmot. Patay Pál az 1950-es években bizonytalan eredetűnek vélte, egy sírhalom lehetőségére is gondolt. Soós Virág 1981-ben és 1982-ben végzett ásatást a Tatárkán. A kis domb közepén egy már kirabolt, de így is gazdag honfoglalás-kori sír került elő, a domb mellett délkeletre további 13 hasonló korú sírt tárt fel.
 
A dombtetőt 6,8 m átmérőjű körben keskeny árokba mélyített cölöpsor kerítette, a belső területet feltöltötték. Ekkor készült a dombot övező földsánc, amivel több honfoglalás-kori sírt bolygattak meg. Soós Virág a kis dombot körülvevő sáncot mindkét oldalon átvágta, de ott nem talált szerkezetet, külső oldalán egy cölöp és 13. századi kerámia került elő.

1981-ben Nováki Gyula és Patay Pál, 1982-ben Dénes József tekintette meg az ásatást. 1986-ban Sándorfi  György a Tatárkát a motte-típusú várak között említette. 1987 augusztusában Nováki Gyula, Sándorfi Görgy és Skerletz Iván járta be a lelőhelyet, majd ugyanekkor Sándorfi  György végezte el a vár felmérését Nováki Gyula közreműködésével. A helyszín első rövid leírására és a felmérés rajzának közlésére 1992-ben került sorra. 2006 szeptemberében Nagy Levente, Nováki Gyula és Tankó Károly járt a helyszínen. Megfigyeléseik szerint a kis vár állapota nem változott, de területe közben erősen bebokrosodott.

Sáp, amelyet először 1219-ben említenek, a váci püspök birtoka volt egészen a középkor végéig. Az ásatás eredményei szerint a Tatárkán eredetileg egy kis honfoglalás kori temető volt, majd később – valószínűleg a 13. században – annak területén egy kisméretű, árokkal körülvett erősség épült, melynek motte-jellege még kérdéses. Ennek központi platóját cölöpök alkotta palánk védte. Feltehetően ennek pusztulását követően a területet ismét temetőnek használták.

Az 1981–1982. évi ásatási dokumentáció közzétételére és a leletanyag feldolgozására még nem került sor, ugyanakkor a ma ismert történeti adatok alapján nem valószínű, hogy itt a terület birtokosa által létesített erősségről lenne szó. Nováki Gyula és Sándorfi György írja: A Tatárka nevű dombot a XX. Század elején említik mint 'csonkakúp alakú halmot', melyet sánc vesz körbe, korát pedig a népvándorlás vagy a honfoglalás korába helyezték.
 
Az ásatás eredményei tehát arra vallanak, hogy a Tatárka-dombon a X. században magyar temető volt, majd később, amikor a temetőt már rég felhagyták, ugyanide kis vár épült, árokkal körülvéve és cölöpszerkezetű várfallal megerősítve. Ennek pontos korát nem ismerjük. A leletek a XIII. századra vallanak.
 
Forrás: Nováki Gyula – Feld István – Guba Szilvia – Mordovin Maxim – Sárközi Sebestyén:
Nógrád Megye Várai az őskortól a kuruc korig ( Magyarország várainak topográfiája 4. kötet )
 
 
 
 
GPS: É 47° 50.602 (47.843369)
K 19° 21.562 (19.359371)

Információk: A Nógrádsápról Galgaguta felé vezetõ út mentén, Nógrádsáp határában található a Tatárka-domb. Megközelítés: A főút felöl a kereszt feszület jobb felén a kerítés melleti ösvényen, erősen bozótos részen áthaladva pár perc alatt feljuthatunk a várdombra. Kényelmesebb feljutás, hogy a domb nyerge felöl közelítjük meg a várdombot. Ez egy 15-20 perces séta.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció