Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Drenkova - DrencovaRomániaBánságKrassó-Szörény vármegye - Cozla

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Drenkovához tartozó, annak keleti oldalán fekvő Cozla (Cozlatelep) mellett a Duna délnek fordul. Cozlától kb. 2 km-re délre, a Duna bal partja fölé emelkedő Dumbrăviţa nevű hegyen találjuk a vár nyomait. A várhely nem a hegy legmagasabb pontján fekszik, hanem a Duna fölé kiugró, alacsonyabb, sziklás hegyfokon.

A vár közel rombusz alakú, védett területe 25 x 24 méter. A háromszögletű sziklafok északi és délnyugati oldala rendkívül meredek, ezért itt védelmi építmény nem készült. A vár északkeleti és keleti oldalát egy 12-15 méter széles és 4-6 méter mély árokkal választották le a hegy többi részétől. A kb. 60 méter hosszan, negyed körívben húzódó árok ma is impozáns méretű. A védett terület közepén kis dombszerű kiemelkedés van, amelyen - feltehetően kincskeresők - két hatalmas, 3-4 méter átmérőjű és ugyanilyen mély lyukat ástak.

Milleker Bódog dák várnak tartotta, azonban a közelmúltban történt rövid felszíni kutatás során semmilyen kormeghatározó régészeti lelet nem került elő. A vár formája, mérete, jellege alapján valószínűleg középkori, oklevelek nem említik.

Források:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 167.

Ţeicu, D. 2003. 348, 366.

Milleker B. 1897. 36-37.

GPS: É 44° 36.718 (44.611961)
K 22° 0.691 (22.011522)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció