Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bácsfalu - BaciuRomániaErdély és PartiumBrassó történelmi vármegye - Tatárhányás

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

A Székelyföldről szóló hatalmas munkájában Orbán Balázs több helyen részletesen leírja azokat az árok- és töltésvonulatokat, amelyek a Görgyény völgyétől az Olt alsórákosi szakaszáig húzódnak a Székelyföldön keresztül észak - déli irányban.

Orbán Balázs véleménye szerint a Brassó közelében levő Bácsfaluban található töltésvonulat is a székelyföldi töltésekhez kapcsolható. Sajnos ennek modern kutatási eredményei, valamint keletkezésének ideje nem ismeretes, ezért az alábbiakban csak helyzetét tudjuk bemutatni. A napjainkra nagyrészt elpusztult Tatárhányás megmaradt része a Tömösi-szoros északi bejáratánál, Bácsfalu területén húzódik északnyugat-délkeleti irányban, kb. 250 méter hosszúságban. A sáncot először a Tömösi-szoroson átvezető út építésekor bontották meg a 18-19. század fordulóján, majd további részeit hordták el az 1960-as években, 1996-ban a tömösi híd építésekor és utoljára 2006-ban egy lakónegyed létesítése idején. Nincs tudomásunk arról, hogy a bontások során régészeti kutatások történtek volna. Orbán Balázs mérései szerint a Tatárhányás szélessége az alapjánál 24,6 méter, legnagyobb magassága 7,6 méter.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 423-424.

GPS: É 45° 36.359 (45.605991)
K 25° 39.986 (25.666428)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció