Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Donji Varos - Donji Varoš , PiljeHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Dabina Strana Gradina

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Doljani, Dabina Strana - Gradina

Vármegye: Lika-Korbava

Ország: Horvátország

Helységnév 1: Donji Varoš

Helységnév 2: Pilje

Helységnév 3: Brotnja

Várnév 1: Dabina Strana, Gradina

A vár története:

Dabina strana, Gradina

Az Una bal partján húzódó, Doljaninak nevezett fennsík déli szélén, a fennsíkot átszelő 218-as főút mellett, Donji Varoš és Brotnja (Pilje) települések között, egy Dabina Strana nevű tanyával szemközt, a hasonnevű szoros fölött, egy Gradina jelzésű, 580 m tszfm magaslat található. Ivan Kukuljević által a 19. szd. végén készített helyszíni vázlat alapján, egykor a magaslaton egy vár állhatott. A vázlat alapján, a dombtetőn egy hengeres toronyból és egyéb kisegítő helyiségekből álló vár egészét, egy sánccal és védőárokkal övezték. A várról történeti adatot nem sikerül fellelni. 

A várhelyet a fentiek alapján, 2011. április 02-án, Keserű László és Szabó Tibor társaságában jártuk be. A várdombon épített vár nyomára nem leltünk, a karsztos felszínből kibukkanó kövek alapján nem lehetett eldönteni, hogy azok természetes állapotukban vannak ott, vagy a vár szétomlott maradványai. A döntést tovább nehezítette az a tény is, hogy a dombtetőn számos 20. századi, az eldobált konzervek alapján az 1991-es horvát háború idején kiépített fedezék, figyelőpont és lőállás található, a modernkori véd-elemek azonban kiválóan mutatják a hely stratégiai jelentőségét.

A vázlaton látható, a hegy felső harmadának egészét körbefogó sánc, mára majdhogynem terasszá kopott. Az egykori sánc egy védőárokból, és az árokból, az árok külső peremén felhalmozott földsáncból állhatott. A sánc jól végig kísérhető a magaslat nyugati és déli oldalán, míg a többi részt, még lombmentes időszakban is sűrű bozót takarja. 

A helyszínen tapasztaltak alapján, a Dabina strana – Gradina (580 m) nevű magaslaton egykor egy viszonylag nagy területű, sánccal és a sánc belső oldalán végigfutó árokkal védett, őskori, magaslati telep lehetett. A sánccal és árokkal védett magaslat csúcsára a középkor folyamán, egy hengeres toronyból és kisegítő épületekből álló, viszonylag kis területű várat emeltek. A vázlat alapján, a 19. szd. végén még komoly maradványai voltak a várnak, így feltételezhető az is, hogy a várat a határőrvidéki katonaság, a Krajinák megszüntetéséig használhatta.

Mind a sáncok, mind a vár keletkezésének idejét, sőt magának a várnak a létét is, csak egy ásatással lehetne tisztázni.

/Szatanek József/

GPS: É 44° 28.998 (44.483292)
K 16° 6.121 (16.102022)

A Donji Varoš és Brotnja (Pilje) közti, 218-as főút menti, Dabina Strana-i szoros fölötti Gradina felkeresése egyszerű. A szorosban, a főút mentén, kell leparkolni, majd kb. 30 méteres kapaszkodó után, már is föl lehet érni a hegytetőre. A magaslaton egy erősen lepusztult sáncgyűrűn kívül más, "váras" szempontból említésre méltó maradvány nem található

Várak.hu mobil applikáció