Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Orasác - Orašac , OrešacBosznia-HercegovinaBoszniaBosznia vármegye - Orašac Pod (Orašac Pod)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Orašac, gradina Pod – Orasác/Orasovc várhely

Vármegye: Lapac megye (Lapačka županija, Magyar-horvát királyság, ~1523-ig)

Ország: Bosznia és Hercegovina

Régió: Bihácsi (Una-Szána) kanton, Bihácsi város közigazgatási körzet

Helységnév 1: Orašac (Orešac, Bjelaj)

Helységnév 2: Orasác

Várnév 1: Orašac - Pod 

A vár története:

Orasác falu házaitól délnyugatra, egy Pod-nak nevezett lapos hegytetőn, egy elliptikus várrom található, melynek falai kőből készültek. Az ellipszis hosszában 15 m, keresztben 10 m. A falak kívülről 1 m magasak. A falakkal körbevett kicsiny „udvar”, arra utal, hogy egykor őrgóréként szolgált.

Forrás: 

http://ljutoc.wordpress.com/2009/06/29/stari-gradovi-i-kule-u-orascu-i-kulen-vakufu/

A vár mai állapota:

A várhely 2011. 04. 01-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában került bejárásra. A várhely beazonosítása bizonytalan, ugyanis a hatalmas fennsíkon számtalan, a helyiek által kör és ellipszis alakban összegyűjtött kőhalom található. A leírásnak megfelelő méretű és alakú terepalakulat, a fennsík végének közelében található. Tekintve, hogy a „kőfalakon” belül szeméttel feltöltötték, így nem lehet biztosra állítani, hogy ez lenne-e a „gradina”. A hosszában nyugat-kelet irányú rom (?), a jelenleg látható maradványok szerint háromosztatú volt. A jelenlegi kinézete alapján, itt egy, keletnek és nyugatnak néző, félköríves tornyokkal közrefogott, négyzetes udvarú építmény lehetett. Az is elképzelhető, hogy az egész egyetlen tető alatt állt. Ha ez valóban egy védelmi építmény volt, akkor egy magányosan álló őrtorony lehetett itt, ahonnan kitűnő rálátás nyílhatott az Una folyó kanyonjára. 

/Szatanek József/

GPS: É 44° 0.000 (44.000000)
K 16° 0.000 (16.000000)

Az Una folyó fölé meredő, Pod-nak nevezett fennsík a legkönnyebben az orašaci vártól lehet megközelíteni úgy, hogy a középkori várhoz vezető úton továbbhaladunk nyugatnak, folyamatosan a domb oldalában vezető jó minőségű, makadámos úton, szinte az utolsó házakig. A fennsík az úttól délebbre található, míg a feltételezett várhely a fennsík déli peremétől, kb. 100 méterrel visszább helyezkedik el. A várhely megtekintését érdemes összekötni az Una itteni szakaszának megnézésével is. A legszebb látvány egy, a "gradinától" induló ösvényen elérhető sziklaoromról nyílik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció