Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szentgyörgyvár, Gjurgjevac - ĐurdevacHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös vármegye - Sošica (Susicha, Sošica)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

SUSICHA - ZWSYCZA

Sošica

Đurdevac (Szentgyörgyvár)

 

Elhelyezkedése:

                Szentgyörgyvártól (Đurđevac) délnyugatabbra, abban az útkereszteződésben, mely egy felöl Mićetinacba, más felöl Čepelovacba vezet, volt megtalálható a 14. században Szusica (Sušica) vára, a Szt. János templommal együtt. A fent említett útkereszteződés északi oldalán állt. Tény, hogy mindkét utat egy-egy földtöltésre építették, melyektől a várhelyet, még mindig egy széles árok választja el. Még az 1940-es években is látható volt itt egy kb. 100 cm vastag, 15. századi, téglából épített falsarok és meglehetősen sok hasonló korú kerámiákat is találtak itt. Már az 1972-es esztendőben itt is, ott is, csak néhány téglát és némi kerámiára leltek, a többi maradványok eltűntek. Talán érdemes megemlítenünk azt is, hogy 1964-ben egy szentgyörgyvári újságíró, Andrija Turković egy temetőt figyelt meg itt némi csontmaradványokkal, de a telek tulajdonosa egy kőszarkofágra, illetve lehet, hogy csak egy feliratos kőlapra is rálelt, amit Turković le is fényképezett. Ez alapján tény, hogy a kőlap római eredetű volt. 

 

A vár neve és története:

            A Szusica, vagy Szosica név eredetét nem könnyű megfejteni. Van egy Sošica nevű település a Žumberki hegységben és Szlunjnál (Slunj) is. Sabljar szerint ez egy olyan építmény elnevezéséből ered, amit ágasfákból, vagy cölöpökből emeltek, vagy a védelmét csak egy palánkfal jelentette.

            Az itteni Szusicát, az 1334-es egyházközségi leírásban is megemlítették, mint: „ECCL. S. JOHANNIS DE SUSICHA”. Azonban ez a várral rendelkező település, a szamobori Iván várnagy és fivérének, Gudának (lásd a Bjelovár melletti Gudovac falvának nevében is). Aztán a várról van egy 1425-ös leírásunk is, melyben, mint „ZWSYCHA cum leco veteris castri” említik meg. A várbirtok határainak kijelölése alkalmával, megemlítették Jakab szusicai  (Susicha) várnagy fia Istvánt is. Az ez utáni híradások között, az 1501-es egyházközségi összeírásban is találkozhatunk e település megemlítésével, mint: „Plebanisa de ZWSYCZA”. 

 

ADATOK:

A várhelyet beazonosította: 

-         1972-ben, Zlata Perčulija, Vlado Zebec és Zvonko Lovrenčević,

-         1964-ben Andrija Turković,

-         1972-ben Zvonko Lovrenčević, valamint Đuro Dert,

-         1981-ben, Zvonko Lovrenčević és Andrija Turković.

 

Források:

-         Bösendorfer: Crtice iz slavonske povijesti (Szlavónia történeti vázlata, 257/27. oldal; 1334, 1383, 1425, 1501. év).

-         CD X. No. 433. p. 614; 1341. év.

-         CD XI. No. 205. p. 269; 1346. évben, mint „Georgius de sub castro Susticha„ (?) (E dolgozatba nem emeltük be ezt a nem egészen világos nevet)

   

Forrás: Lovrenčević, Z.  (1985),  Srednjovjekovne gradine u Podravskoj regiji, "Podravski   zbornik", 85: 168-199, Zagreb. /Fordította: Szatanek József/

GPS: É 46° 1.385 (46.023083)
K 17° 3.093 (17.051550)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!