Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NyergesújfaluMagyarországKomárom-Esztergom megyeEsztergom vármegye - Sáncok

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Nyergesújfalu, Sáncok

A község nyugati szélén emelkedő 149 m magas Sánchegyen ismeretlen körülmények között a 15 században egy erődítés épült, melyről I. Miksa császár udvari történészének, Santheim Lászlónak 1498-1505 között készített összeírása is megemlékezik. Az erődítést feltehetően a török rombolta le.

Helyén II. Rákóczi Ferenc szabadságharca idején, az itteni fontos átkelőhely védelmére 1706-ban Lemaire francia hadmérnök tervei alapján, a romok felhasználásával erős sáncot építettek. 1706 tavaszán Rákóczi elhatározta Esztergom bevételét. Az ostrom előkészítése keretében épült fel a nyergesújfalui erőd 1706 április-május hónapban. Fő feladata az itteni rév, illetve az ekkor megépített pontonhíd védelme és az Esztergom ostromában részt vevő kuruc seregek támogatása. 1706 szeptemben 19-én a kurucok elfoglalták Esztergomot.

A császári csapatok az Esztergom visszafoglalására indított hadművelet során 1706 szept 29-én gróf Pálffy János horvát bán és Starhemberg Guido gróf vezetésével a nyergesújfalui erődöt a kurucoktól elfoglalták. A császári sereg nem vette használatba az erődöt, hanem azonnal továbbvonult Esztergom felé, amelyet október 11-én visszafoglalt a kurucoktól.

Források:

Kiss Gábor: Várak, várkastélyok, várhelyek Magyarországon (Bp. 1984)

Nováki Gyula: Kuruc kori sáncvárak, sáncok maradványai a Dunántúlon

GPS: É 47° 45.502 (47.758366)
K 18° 32.131 (18.535517)

Információk: A Nyergesújfalu nyugati szélén levő Sánchegyen találhatóak a jól kivehető sáncnyomok. A település temetője a Sánchegy déli részén helyezkedik el. Itt leparkolva és a temetőn áthaladva, az egykori erődítés teljes területe bejárható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció