Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászváros - Broos - OrăştieRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Fetele Albe (Feţele Albe)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

A Kr. e. 2. századtól a Kr u. 1. századig létezett dák királyság központi területének fővárosa volt Sarmizegetusa Regia. A Szászvárostól délkeletre fevő Városvíz völgyben sorakoztak azok az erődítmények, amelyek a völgy legmélyén fekvő fővárost, a dák birodalom központját és egyben szakrális fővárosát védték.

Sarmizegetusa Regia előtt az utolsó jelentősebb erődítmény volt Feţele Albe, amely a völgy északi oldala fölé emelkedő meredek lejtőre épült. A kelet-nyugati irányban kb 80 m hosszú, észak-déli irányban 50 m széles várat dák módra rakott kőtömb falazatból emelték. Jelenleg is jól megfigyelhetőek kiásott alapfalai. Fekvése alapján arra gondolhat a szemlélődő, hogy kizárólag az alatta húzódó völgyben előrenyomuló ellenség felülről való megtámadására építették az erősséget. Ugyanis a hegy a vár fölött északi irányba meredeken emelkedik tovább, így ebből az irányból felülről könnyen meg lehetett támadni. A viszonylag kis területű várban és közvetlen környékén szakrális építménynek nyomát nem láttuk. A szűk terület és a környezet alkalmatlansága is arra utal, hogy itt település nem volt, hanem az épületek csakis a helyőrség elszállásolására és védelmére szolgáltak. 


GPS: É 45° 37.576 (45.626274)
K 23° 16.756 (23.279259)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció