Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagyvátyMagyarországBaranya vármegyeBaranya történelmi vármegye - Nagyváty

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • SzállásTörténete:

A Baranya megye földrajzi nevei című kiadvány alapján, (I-II. Szerk.: Pesti János. Pécs, 1982. I. 445. 85/15; 85/11):

- a Kisvár-hegynek is nevezett magaslaton többszörös árokkal és sánccal védett "tipikus földvár". 

- A gyűrűfűi határon emelkedő Várdombon pinceüreg és falmaradvány látható. A két hely valószínűleg ugyanaz! - Dr. Dénes József véleménye alapján, a várhelyen egy ismeretlen történetű, Árpád-kori kisvár található. Talán a mára elpusztult Csigolya falu birtokosáé lehetett. 

- A vár nem azonos a Nagyváty – Nagyvár nevű várhellyel, ami Szt. István király idejében, egy székely ispánságnak volt a székhelye. 

A Nagyváty-Várdomb nevű topográfiai pont a fenti adatok alapján, 2011. október 30-án, Szatanek Kata társaságában került bejárásra. 

A várhely rövid leírása:Szatanek József. 

GPS: É 46° 6.067 (46.101112)
K 17° 56.314 (17.938564)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció