Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Némethidegkút - Deutsch KaltenbrunnAusztriaBurgenlandVas vármegye - Vár

  • Történelem

Némethidegkút - Deutsch Kaltenbrunn

Részlet az alábbi munkából:

DIE GÜSSINGER Beiträge zur Geschichte der Herren von Güns/Güssing und ihrer Zeit (13./14. Jahrhundert)
Technische Leitung: Rudolf Kropf und Wolfgang Meyer /Eisenstadt, 1989/
In: Wolfgang Meyer: DER BURGENBAU ZUR ZEIT DER HERREN VON (GÜSSING) - GÜNS IM HEUTIGEN BURGENLAND 
261. old.
(ford.: Jakab József)

 

Némethidegkút.-. Deutsch Kaltenbrunn A település egy várispánság székhelye és ugyanakkor a Hidegség megye határvára is volt. Mint ilyen tűnik fel az oklevelekben 1281-ben és 1291-ben. 1260 és 1327 között a Kőszegiek birtoka, míg a falu 1327-tól 1387- ig királyi birtok. A Kőszegiek számtalan hadmozdulata következtében a vár eltűnhetett a föld felszínéről anélkül, hogy a pusztulásáról oklevelekben és folytatólagos feljegyzésekben leírás vagy utalás lenne. Ez a jelentőségének elvesztésével is (Hanyatlás a várispánságból határvárrá) magyarázható.
A vár helyzete az irodalomban mint nem fellelhető lett besorolva. Homma 34, 19 keresi a kastély környékén a Lapincs egyik kanyarulatában. De ha az ember néhány kézenfekvő párhuzamot segítségül hív, akkor a várhelynek egy további lehetősége adódik a Szent Miklós templommal. Schmeller 83, 93 a plébánia megalapítását a 13. sz.-ra teszi. Hasonlóképpen Ratz – A plébánia hálózat fejlődése (Pfarrnetzentwiklung) 7.
Néhány esetben a várhelyen mint utólagos építményt, templomot találtunk (pl. Locsmánd mint tökéletes példa, Felsőlövő stb.). A vár pusztulása az itt fennálló esetben is utal az apátság alapítási dátumára, ahol is mindkét időpont bizonytalan. A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy itt kutató ásatástól eredmény nem várható, mert a középkori templomot 1900-ban egy modern épülettel helyettesítették.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
01NovSzibiel - Vár
31OktTarján - Vár
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
08OktMecseknádasd - Schlossberg
07OktTorna - templom
Ajánlott látnivalók
templom
Borbándtemplom
Varjúvár
BodajkVarjúvár
Keresési előzmények
Némethidegkút - Vár