Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Futak - FutogSzerbiaVajdaságBács-Bodrog vármegye - Futak, erődített raktár 2

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Futak – (2)

1711 után épült, és az 1716-18., 1735-39., illetve az 1787-91. évi török elleni háborúban játszott kulcsszerepet. Nagyjából 9 hektáros kiterjedésével messze a legnagyobb délvidéki raktárbázis volt. A 18. század második feléből részletes alaprajzai maradtak fenn, melyekből tudjuk, hogy egy földbástyákkal tagolt szabályos téglalap alakú földsánc vette körbe. Az erődítés a Duna partjára épült, szélessége kb. 200, hosszúsága pedig kb. 540 méter volt. A sáncon belül épültek fel az tisztek, tiszhelyettesek, és egyéb kiszolgálószemélyzet körletei (XI, A, B), illetve az őrség épületei (XIII), egy kocsma (B), továbbá tíz liszt- és gabonaraktár (I-X), valamint két nagyméretű sütöde (XII-XIII), ahol kenyér és kétszersült készült a katonáknak.

A futaki raktár méreteinek érzékeltetésére álljon itt néhány adat az ide érkezett javakról. 1717. július 14-én a császári udvari kamara leszerződött Wolff Schlesinger kereskedővel, hogy az szállítson 20.000(!) mázsa lisztet Futakra. Ugyanezen a napon szerződés született Johann Thomas Sekora kereskedővel is, hogy az további 5.000 mázsányit juttasson el a futaki raktárba. Néhány hétre rá, 1717. augusztus 4-én az udvari kamara újabb szerződést kötött, ezúttal Hirschl Lázár kereskedővel a Futakra szállítandó 15.000 mázsa lisztről.

A raktár a 19. század első harmadára vesztett a jelentőségéből. Egy 1770-es évekből származó térkép szerint az egykori gabona- és lisztraktárakban gyümölcsöt tároltak, s a békeidőben nem használt, elhagyatott pékség állapota is leromlott. Sáncait később széthányták, árkait visszatömték, az épületek legnagyobb részét pedig a 19. század végéig elbontották. Egykori területét jelenleg zömében erdő, illetve épületek és szántóföldek fedik. Az erődített raktár nagyjából a mai Čarda Mačak környékétől a Podunavska ulicától délre fekvő lovastanyáig terjedt ki.

Pánya István

 

Ajánlott irodalom:

Pánya István: Kora újkori erődített élésházak Bács-Kiskun megyében in: Wicker Erika (szerk): Cumania 28 Kecskemét, 2018.

Pánya István: Erődített raktárak a Bácskában, Bácsország 2017/2-3.

Pánya István: Újkori erődített raktárak a Duna mentén, Várak, kastélyok, templomok évkönyv 2017.

GPS: É 45° 13.656 (45.227600)
K 19° 48.133 (19.802216)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció