Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Futak - FutogSzerbiaVajdaságBács-Bodrog történelmi vármegye - Futak, erődített raktár 2

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Futak – (2)

1711 után épült, és az 1716-18., 1735-39., illetve az 1787-91. évi török elleni háborúban játszott kulcsszerepet. Nagyjából 9 hektáros kiterjedésével messze a legnagyobb délvidéki raktárbázis volt. A 18. század második feléből részletes alaprajzai maradtak fenn, melyekből tudjuk, hogy egy földbástyákkal tagolt szabályos téglalap alakú földsánc vette körbe. Az erődítés a Duna partjára épült, szélessége kb. 200, hosszúsága pedig kb. 540 méter volt. A sáncon belül épültek fel az tisztek, tiszhelyettesek, és egyéb kiszolgálószemélyzet körletei (XI, A, B), illetve az őrség épületei (XIII), egy kocsma (B), továbbá tíz liszt- és gabonaraktár (I-X), valamint két nagyméretű sütöde (XII-XIII), ahol kenyér és kétszersült készült a katonáknak.

A futaki raktár méreteinek érzékeltetésére álljon itt néhány adat az ide érkezett javakról. 1717. július 14-én a császári udvari kamara leszerződött Wolff Schlesinger kereskedővel, hogy az szállítson 20.000(!) mázsa lisztet Futakra. Ugyanezen a napon szerződés született Johann Thomas Sekora kereskedővel is, hogy az további 5.000 mázsányit juttasson el a futaki raktárba. Néhány hétre rá, 1717. augusztus 4-én az udvari kamara újabb szerződést kötött, ezúttal Hirschl Lázár kereskedővel a Futakra szállítandó 15.000 mázsa lisztről.

A raktár a 19. század első harmadára vesztett a jelentőségéből. Egy 1770-es évekből származó térkép szerint az egykori gabona- és lisztraktárakban gyümölcsöt tároltak, s a békeidőben nem használt, elhagyatott pékség állapota is leromlott. Sáncait később széthányták, árkait visszatömték, az épületek legnagyobb részét pedig a 19. század végéig elbontották. Egykori területét jelenleg zömében erdő, illetve épületek és szántóföldek fedik. Az erődített raktár nagyjából a mai Čarda Mačak környékétől a Podunavska ulicától délre fekvő lovastanyáig terjedt ki.

Pánya István

 

Ajánlott irodalom:

Pánya István: Kora újkori erődített élésházak Bács-Kiskun megyében in: Wicker Erika (szerk): Cumania 28 Kecskemét, 2018.

Pánya István: Erődített raktárak a Bácskában, Bácsország 2017/2-3.

Pánya István: Újkori erődített raktárak a Duna mentén, Várak, kastélyok, templomok évkönyv 2017.

GPS: É 45° 13.656 (45.227600)
K 19° 48.133 (19.802216)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Istenszéke
HarkaIstenszéke
Keresési előzmények
Futak - Futak, erődített raktár 2