Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Magaré - Magarei - PelişorRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

 

Az Oltmelléki hegysor területén, a Bükkösi-patak mellett fekszik Magaré község. A falut 1357-ben említik először, és ekkor már bizonyára templommal is rendelkezett.

A templomot a 15. század során átépítették. Ennek a késő gótikus kori épületnek még megfigyelhető néhány részlete, így pl. a befalazott csúcsíves nyugati kapu. A templom téglából készült, támpillérekkel megerősített, keresztboltozatos szentélye a nyolcszög három oldalával zárul. A hajónak sík mennyezete van, a templom harangja 1512-ből való.

A templomot a 15. században várfallal vették körbe, amelyet négy toronnyal erősítettek meg. A templomvárba a délkeleti oldalon álló kaputornyon keresztül lehetett bejutni, amelyet csapórács és erős kapu védett. A kapubejáró fölött fűthető szobát alakítottak ki. A templomvár keleti részén egy további, gyalogosbejáróval és lőrésekkel ellátott torony állt. Délnyugaton egy harmadik torony is magasodott egykor, amelynek mára csak a romjait láthatjuk. A negyedik torony az északnyugati sarkon emelkedett. Nyugaton, a hegyoldal irányában, a védőfalat egy elébe épített második fallal is megerősítették. A megmaradt falszakaszok azt mutatják, hogy a várfalat háromsoros lőréssel védték. A 17. században épült nyugati, külső fal valamivel fiatalabb; ennek egyes részei még ma is elérik a 10 méteres magasságot. Kétsoros lőréssel épült, felette pedig egy sor szuroköntőt figyelhetünk meg. A hegyoldal irányából várárok is védte a templomvárat.

1825-ben renoválták a védőfalakat. 1955-ben újra felépítették a keleti oldalon beomlott falszakaszt, ezúttal azonban már őrtorony nélkül. A mai plébániát 1868-ban építették.

 

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 695.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 2.703 (46.045048)
K 24° 30.758 (24.512625)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció