Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Miriszló - MirăslăuRomániaErdély és PartiumAlsó-Fehér vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Érchegység Aranyosmelléki hegycsoportjához tartozó Torockó-hegység keleti lábánál, a Keresztesmező déli szélén, a Miriszlói-patak mellett fekszik Miriszló község, amely először 1219-ben jelenik meg az oklevelekben Myroslov néven. Középkori temploma, mely egykor erődítve volt, a Maros felé nyugati irányból benyúló dombon feküdt, a falu pedig hajdan alatta, a Maros térségén települt.

Szent Péter tiszteletére szentelt templomát először 1274-ben említik, amely ekkortól a káptalan birtokához tartozott. A pápai tizedjegyzék szerint 1332-ben Pál a plébánosa. 1514-ben Balázs az itteni plébános, aki a gyulafehérvári püspöki palota kápláni tisztét is betöltötte.

1600. szeptember 18-án a falu porig égett. Ezt követően a települést nem a korábbi helyén, hanem a nyugatabbra fekvő, védettebb völgyben építették fel újra. A dombon álló középkori templom valamikor a 18. században dőlt romba, helyette 1844-ben, lent a faluban építettek újat.

A falutól keletre, kb. 200 méterre, a temető közelében, a település fölé emelkedő dombhát peremén találjuk a miriszlói templom maradványait. Az egyhajós, keletelt templomot a 15. vagy a 16. században közel kör alaprajzú várfallal vették körül, melyet a külső oldalához hozzáépített, négy négyzetes alaprajzú torony is erősített. A fallal kerített terület átmérője kb. 30 méter lehetett. A védőfalat egy ma is jól látható, 13-15 méter széles és kb. 2 méter mély árok övezte, amely a déli oldalon megszakad. A domb széle itt meredeken ereszkedik lefelé,  valószínűleg az árok ezen szakaszát az erózió vagy kisebb földcsuszamlás tüntethette el. Bár a füves felszínen jól láthatóan kirajzolódik a templomvár alaprajza, hajdani kőfalainak már nyomai sincsenek.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 712.

GPS: É 46° 21.730 (46.362164)
K 23° 42.621 (23.710344)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció