Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nemes - Niemesch - NemşaRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor területén, a Nemesi- (Weiher-) patak mellett fekszik Nemes község.

Nemes falu Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt gótikus csarnoktemplomát az 1400-as évek elején építették, torony nélkül. A sokszögzáródású szentélyben feltárt 15. századi falfestményeken többek között Szent Péter és Pál, Szent Dorottya, Szent Borbála, és Szent Katalin ismerhetők fel. A templom szentségfülkéje és harangja is a 15. századból való. Szárnyasoltára a 16. század második negyedében készült, ezt jelenleg Nagyszebenben őrzik. A templom hajóját 1739-ben építették újjá.

A templomot hajdan a 16. században készült erődítések övezték, ma egyszerű, szabálytalan alaprajzú fal veszi körül. Schlichting egykori, 19. századi rajzán még a jó állapotban lévő templomvár látható: a szuroköntőkkel felszerelt kaputorony a templom nyugati oldalán, valamint egy második, gyilokjáróval épült torony a templomvár északkeleti részében. Ennek déli oldalához emeletes épület csatlakozott.

1752-ben a templomvárat felújították, alig egy évszázad elteltével azonban, 1869-ben a templom erődítéseit elbontották, északkeleti oldalában pedig a védőtorony helyett egy harangtornyot építettek. Az elbontott erődítések kőanyagát részben beépítették a ma látható, vegyes falazatú kőkerítésbe.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 737.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 5.153 (46.085888)
K 24° 26.628 (24.443804)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció