Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rüsz - Reussen - RuşiRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor főágának nyugati részében, a Rüszi-patak mellett fekszik Rüsz község.

A falu Szt. Lukácsnak szentelt temploma 1424 előtt épült, valószínűleg a 14. század második felében emelték. 1441-ben is említik a források, plébánosa ekkor Mihály. 1453-ban Lőrinc nevű plébánosa ismeretes.

1636-ban a középkori templom helyett újat építettek. Ebből az időből származik kálvária-oltára és az evangélisták alakjaival kifestett karzata. 1782-ben földcsuszamlás miatt a templomot újjáépítették. A nyugati kaput a 19. században átalakították. 1914–1920 között az épület rossz állapota miatt használaton kívül állt. Néhány év múltán kijavították, és ezen munkálatok során az oldalhajókat lebontották.

A templomot a 15. század második felében várfallal vetté körbe. 1741-ben a templomvár kapcsán több, ámde rossz állapotú toronyról is említést tettek. 1742-ben a várfal egyes részeit újrafalazták. A nyugati oldalon magasodó háromemeletes kaputorony négyszög alaprajzú, a 19. században jelentős átalakításokon esett át. A romos, omladozó kerítőfalon ma is megfigyelhetünk lőréseket.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 754.

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 57.339 (45.955658)
K 24° 10.400 (24.173326)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció