Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sálya - Schaal - ŞoalaRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Az Oltmelléki hegysor területén, a Sályai-patak mellett fekszik Sálya község. Az egyhajós, Szt. Orsolya tiszteletére szentelt sályai templomot a 15. században építették. Az itteni plébániáról először 1414-ben tettek említést. Bár a középkori templomot többször átalakították, a templomhajó és a nyolcszög három oldalával záródó szentély részben megőrizte eredeti formáit. A korábbi templomból maradt itt a keresztelőmedence is. 1832-ben a templomot nyugat felé hosszabbították. 1834-ben az épület leégett. Rövidesen újjáépítették, de összedőlt harangtornya helyett már nem emeltek másikat.

A templomot egy 15. század végi, többszögletű várfal veszi körül. Délnyugaton, északon és keleten a falat tornyok erősítik. Legkésőbb az északi torony épült fel, valamikor a 16. század folyamán. A várőr lakását a délnyugati toronyban rendezték be. A déli sekrestyét a 15. századi erődítési munkálatok során építették át toronnyá.

Északnyugaton és északkeleten a templom és a várfal között húzódó keresztfalakkal osztották fel a templomudvart. 1736-ban a templomvárat felújították. A templom északi részén a várfalba egy román stílusú kápolna maradványait építették be.

 Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 755. 

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 3.553 (46.059219)
K 24° 15.878 (24.264627)
Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról