Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Jód - Jod - IeudRomániaErdély és PartiumMáramaros történelmi vármegye - Jód, templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás
Jód – templom

Az egykori Máramaros vármegyében, a Cibles- (Széples-) hg. É-i lábánál, az Iza völgyében, a Jód-patak mellett fekszik Jód (Ieud) falu. A község régebbi temploma a falu D-i részében emelkedő dombra települt temetőkertben látható. Már 1364-ben állt a fatemplom. Az épület a szokásos belső felosztású: előtér, hajó és a nyolcszög három oldalával záródó szentély követi egymást a földszinten, az ablakok csúcsíves lezárásúak. Belsejében megfeketedett középkori freskók figyelhetők meg. A környékbeli román fatemplomoknál gyakori, zsindellyel fedett kettős tető itt is megvan, ebből emelkedik ki a közepes magasságú galériás fatorony, melynek csúcsos sisakját szintén zsindellyel borították. A torony és a szentély csúcsán kovácsoltvas keresztek díszlenek.

Forrás: Miski György: Erdély – demográfiai és statisztikai adattár. Erdélyi és Erdélyen kívüli települések ismertetése. Arcanum CD. 2001.

 

GPS: É 47° 40.584 (47.676399)
K 24° 14.190 (24.236506)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció