Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ÓföldeákMagyarországCsongrád megyeCsongrád vármegye - Erődtemplom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Óföldeák - Erődtemplom

A középkori Földeák arról a Philippus diaconusról lett elnevezve, akit 1035-ben Gellért püspök segítőül hívott a szervezés alatt álló csanádi egyházmegyébe. A falura vonatkoztatható első okleveles említés meglehetősen késői, 1332-ből való.

A török uralom alóli felszabadító hadjárat idején a falut elhagyták lakói és csak 1723-ra népesítik be ismét. Az Árpád- és középkori Földeákot, a mai Óföldeákot, 1845. május 28-án árvíz sodorta el.

Lázár deák 1528 körüli Magyarországról készült térképén látható a földeáki templom rajza, valamint az azt körülvevő árok. Figyelembe véve, hogy a török aligha egyezett volna bele, saját fennhatósága alatti területen ellene is felhasználható erősség kiépítésébe, feltételezhetjük, hogy a 16. század első harmadában már meg kellett épülnie a tornyokkal is ellátott védőfalnak. Ennek építése az 1520-30 körüli évekre keltezhető.

A zömében máig fennmaradt, ma is álló templomépület középkori magja a 15. század második felében épülhetett. Annyi bizonyos, hogy 1429-ben már állt itt egy templom. A templom gótikus boltozatai elpusztultak és a 16. század elején a templomot síkfödémmel fedték be. Az 1528 táján még sík födémű hajót még beboltozták, majd ennek leomlása után a 18. században kazettás famennyezettel fedték be. A templomot 1874-ben hosszirányban bővítették.

1989.ben Vályi Katalin végzett falkutatást. 1990-99 között Béres Mária vezetésével műemléki régészeti kutatások történtek.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 17.701 (46.295017)
K 20° 26.271 (20.437851)

Információk: Az erődtemplom a település déli részén található, rendezett parkosított környezetben.

Az erődtemplom belső megtekintése előre egyeztetett időpont alapján lehetséges.

Az e-mail elérhetőség:

plebania.foldeak@gmail.com

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció