Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hollószeg - CorbeştiRomániaErdély és PartiumBihar történelmi vármegye - Hollószeg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Bihar-hegységhez tartozó Királyerdő déli részében, a Topa-patak mellett fekszik Hollószeg, vagy másik nevén Korbest község. A falutól észak–északnyugatra, kb. 4 km-re, a Topa-patak fölé északról emelkedő hegy délre lefutó nyúlványának kiemelkedésén (290 méter) találjuk a vár maradványait.

Hollószeg várának okleveles említése nem maradt fenn, jellege, formája alapján 13–14. századi erősség lehetett. A szakirodalomban csak elvétve szerepel; a Borovszky féle Bihar monográfiában is mindössze annyit említenek meg róla, hogy „a község határában egy várnak a rommaradványai látszanak.”

A vár belterületét egy kb. 25 méter átmérőjű, szabálytalan alaprajzú sziklás plató alkotta.  Ennek felszíne erősen bolygatott, kőtörmelék fedi, felmenő falai nem láthatóak. A vár platójának keleti oldalán sikerült azonosítanunk egy habarcsos faltöredéket, amelynek hossza 1,5 méter. A védett területtől lejjebb, az északnyugati és az északkeleti oldalon is egy-egy mesterségesen kialakított plató utal az egykor itt állt épületekre. A várhegy leginkább veszélyeztetettebb északi oldalán, kb. 70 méter hosszan egy ma is jól látható mesterséges védőárkot találunk, amelynek a külső oldalán a kidobott földből sáncot emeltek. A védőárok a várhegy keleti és nyugati oldalán belesimul az itt már meredek hegyoldalba.

 

Források:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 233-234. 

 

GPS: É 46° 54.566 (46.909428)
K 22° 13.404 (22.223394)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció