Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szásznádas - Nadesch - NadeşRomániaErdély és PartiumKis-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A Küküllőközi dombvidék területén, a Nádas- (Cikmántori-) patak mellett fekszik Szásznádas község.

Szásznádas Szt. Márton tiszteletére szentelt temploma 1309-ben már állt. Papja, Ulrich ebben az évben a püspökkel szembehelyezkedve a pápához fordult a felemelt dézsma miatt. Első, román kori templomát a 15. század második felében átépítették. Ennek a késő gótikus templomnak mindössze tetőlenyomata figyelhető meg a harangtorony keleti falán, ugyanis 1851–1853 között teljesen újjáépítették. Az új, sík mennyezetű templom hajójának mérete 22 x 11,34 méter lett. Mivel a templom jóval nagyobb lett az előzőnél, félköríves szentélyének építésekor át kellett törni a keleti oldalon a várfalat is. A szentély északi oldalához sekrestye épült. A templom keresztelőmedencéje a 13. századból maradt meg.

A nyugati homlokzathoz csatolt, négyzet alakú, szűk lőrésekkel is ellátott harangtorony középkori eredetű, harangja 1470-ből származik. 1883-ban a torony bádogtetőt kapott. 

A szabálytalan alaprajzú templomvár a 15. században készült. A várfal keleti oldalának sarkait egy-egy ma is álló, négyszögletes alakú, alacsony torony őrzi. A nyugati oldalon is állt két torony, ezeket azonban 1880-ban lebontották. A megmaradt várfalakon, különösen az északi oldalon, jól láthatóak a lőrések, valamint a gyilokjáró tartógerendáinak fészkei. A várfalak ma meglehetősen romos állapotúak. A fal északi oldalához belülről egy terménytárolót építettek. A délnyugati oldalon az egyszintes kapusház épülete található.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 786.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 19.351 (46.322521)
K 24° 44.077 (24.734615)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció