Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Velc - Wölz - VelţRomániaErdély és PartiumKis-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Küküllőközi dombvidék területén, a Völci-patak mellett fekszik Velc község.

A Mindenszentek tiszteletére szentelt, késő gótikus velci templom a 14. században épült, feltehetően egy korábbi templom helyén. 1461-ben 100 napos búcsúengedélyt kapott, mely a templom erődítési munkálatainak pénzügyi fedezetét szolgálta.

A templom szentélye, mely magasabb a hajónál, a nyolcszög három oldalával zárult. Északi falánál sekrestye állt. A hajó déli falán szűk csúcsíves ablakok láthatók, a szentély középkori ablakait azonban megnagyobbították, így azok elvesztették kőrácsaikat.

Az 1880. október 3-i földrengéskor a templom boltozata súlyos károkat szenvedett. A templom helyreállítása során a szentély és a hajó süvegboltozatot kapott (utóbbinak korábban téglabordás hálóboltozata volt). A hajó délnyugati sarkában csigalépcső vezetett a padlásra. A templom nyugati oldalán a kaput befalazták, mai bejárata csúcsíves. Igen szép a szentély középkori faragott szentségfülkéje. A harangtoronyban két 16. századi harangot találunk.

A 15. században, az erődítések kiépítése során a szentély védelmi emeletet kapott. A templom köré egy ovális alakú várfalat építettek. 1500 körül épített kaputornya egyben harangtorony is volt. A várfalban megfigyelhető téglalap alakú épület korábban kápolna lehetett, boltíve a földszinten még mindig felismerhető. 1854-ben városházának használták, 1874-ben a várőr lakásává építették át. 1874-ben a körfalat kétméteres magasságig visszabontották.

A szentély a 20. század végén összedőlt, a templom jelenleg is elhagyatott, romos.

Forrás: Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 830-831.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 14.411 (46.240189)
K 24° 16.689 (24.278149)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció