Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

OlaszliszkaMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeZemplén vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Légifotók
  • Térkép

A XIV. században épült gótikus stílusban, a XVIII. században átalakították. Körerkélyes, támpilléres tornya és sokszögzáródású szentélye középkori.

Csorba Csaba említi, mint megerősített templomot.

Megyeri Sándor küldte Olaszliszkáról:

Olaszliszka régente mezováros, most község. Városi mivoltáról ma is tanúskodik Olaszliszka városi címere, amely a Községháza és a Rendorség épületének homlokzatán található. Az egyház alapításának évét nem lehet tudni, de egyike a legrégibb egyházaknak. Ez onnét is kitunik, hogy II. Endre Olaszliszkát, mint országának gyöngyét említi. IV. Béla ezen községet, mint Tokaj-Hegyalja vidékének legszebb és nektárt adó részét 1248-ban a szepesi Prépostságnak

adományozta. Boráról a költo így énekel:

"Sarmata Liskanis degusta poculla cellis Suspirans: Utynam plyrima Lyska fere !" "Liszkai pincék óbora ízét visszakívánva Szarmata sóhaja száll: újra csak azt a pohárt !" A templom 1232-ben Nagyboldogasszony tiszteletére épült. Legosibb része a torony, amely katonai ortoronynak épült. Az erkély magasságában kandalló van: itt tanyáztak a katonák, akik kötélhágcsón jutottak fel. Az erkély fölött a torony kezdetben sisakos volt. Az 1830-as években egy dühöngo orkán a sisakot ledöntötte a nem messze lévo Bodrogba. A torony gótikus stílusban épült.

A sisak helyére csonka tornyot építettek eklektikus stílusban, melynek tetején négy oldalról, kiemelkedo oszlopok vannak, miáltal az egész torony egy várszeru építményhez hasonlít. A toronyhoz épített templom is gótikus stílusban épült, amit bizonyít az a szép gótikus bejárat, amit a hatvanas években találtak meg a déli oldalon, befalazva. Most a templom hajója szép barokk. 1634-ben alakította át Stenczel Dániel eperjesi mester, kinek gyönyöru komuves címere a bejárat fölött van. Tehát a templom oldalfalai a gótikus idokbol valók, az újabb barokk boltozatát 1634-ben kapta. A sekrestye falába egy kokereszt van illesztve azzal a felírással, hogy midon a templomot az 1772. évben a tolvajok kirabolták s a templomból lopott tárgyakkal a Bodrog folyón keresztül menekülve, azt a folyó közepén elejtették.

Csodálatos módon a vízbol kiemelkedtek a kincsek.

A templom belsejét 1837-ben festették ki. Az elso kupola a magyar szenteket ábrázolja, Szent István felajánlja a koronáját és országát Máriának. A második kupola a Szent Háromságé és a négy Evangélistáé. A harmadik: Mária mennybemenetele.  A berendezés 250 éves. 

GPS: É 48° 14.559 (48.242649)
K 21° 25.992 (21.433201)
Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról