Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

OlaszliszkaMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeZemplén történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Olaszliszka, Nagyboldogasszony templom

A templom a 14. században épült gótikus stílusban, majd a 18. században átalakították. Körerkélyes, támpilléres tornya és sokszögzáródású szentélye középkori. Csorba Csaba említi, mint megerősített templomot.

Megyeri Sándor küldte Olaszliszkáról:

Olaszliszka régente mezőváros, most község. Városi mivoltáról ma is tanúskodik Olaszliszka városi címere, amely a Községháza és a Rendőrség épületének homlokzatán található. Az egyház alapításának évét nem lehet tudni, de egyike a legrégibb egyházaknak. Ez onnét is kitűnik, hogy II. Endre Olaszliszkát, mint országának gyöngyét említi. IV. Béla ezen községet, mint Tokaj-Hegyalja vidékének legszebb és nektárt adó részét 1248-ban a szepesi Prépostságnak adományozta.

Boráról a költő így énekel: "Sarmata Liskanis degusta poculla cellis Suspirans: Utynam plyrima Lyska fere !" "Liszkai pincék óbora ízét visszakívánva Szarmata sóhaja száll: újra csak azt a pohárt !"

A templom a Nagyboldogasszony tiszteletére épült. Legősibb része a torony, amely katonai őrtoronynak épült. Az erkély magasságában kandalló van: itt tanyáztak a katonák, akik kötélhágcsón jutottak fel. Az erkély fölött a torony kezdetben sisakos volt. Az 1830-as években egy dühöngő orkán a sisakot ledöntötte a nem messze lévo Bodrogba. A torony gótikus stílusban épült.

A sisak helyére csonka tornyot építettek eklektikus stílusban, melynek tetején négy oldalról, kiemelkedő oszlopok vannak, miáltal az egész torony egy várszerű építményhez hasonlít. A toronyhoz épített templom is gótikus stílusban épült, amit bizonyít az a szép gótikus bejárat, amit a hatvanas években találtak meg a déli oldalon, befalazva.

Most a templom hajója szép barokk. 1634-ben alakította át Stenczel Dániel eperjesi mester, kinek gyönyörű kőműves címere a bejárat fölött van. Tehát a templom oldalfalai a gótikus időkből valók, az újabb barokk boltozatát 1634-ben kapta. A sekrestye falába egy kőkereszt van illesztve azzal a felírással, hogy midon a templomot az 1772. évben a tolvajok kirabolták s a templomból lopott tárgyakkal a Bodrog folyón keresztül menekülve, azt a folyó közepén elejtették. Csodálatos módon a vízbol kiemelkedtek a kincsek.

A templom belsejét 1837-ben festették ki. Az első kupola a magyar szenteket ábrázolja, Szent István felajánlja a koronáját és országát Máriának. A második kupola a Szent Háromságé és a négy Evangélistáé. A harmadik: Mária mennybemenetele. A berendezés 250 éves.

GPS: É 48° 14.559 (48.242649)
K 21° 26.021 (21.433683)

Információk: A Nagyboldogasszony templom a település központi részén, a kompátkelő fölé nyúló magasparton áll.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció