Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Feketebátor - BatărRomániaErdély és PartiumBihar történelmi vármegye - Feketebátor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Feketebátor

A Lokva-hegység déli lábánál, az északnyugatról érkező Cigány-patak mellett fekszik Feketebátor község. E település és Feketetót falu között félúton, a mára szabályozott Fekete-Körös északi partján, az egykori folyóágaktól körülvett sziget 105 méter tszfm. magasságú halmán találhatók a vár maradványai.

A várat feltehetően a Toldi család építtette ősi birtokán, valamikor a 15. század végén. Az 1500-as évek első évtizedeiben már írásos adat is szól róla. 1556-ban az Izabella királyné pártján álló Toldi Miklós várát Zabardy Mátyás váradi püspök és Habsburg Ferdinánd vezére, Tahy Ferenc seregükkel megostromolták. Az erősség, melyet a várnagy Porkoláb Dénes vitézül védett, végül elesett, az elfogott várnagyot lefejeztették. A Toldiak után a vár a Báthoriaké lett. 1658–1660 között a törökök foglalták el, ezután néhány évtizedig a temesvári vilajethez tartozott. A törökök kiűzése után, a Rákóczi-szabadságharc idején még említik, 1711-ben falait szétdúlták. Romjait a vidék népe rövidesen széthordta építkezéseihez.

Napjainkban a vár területét egy 14-16 méter széles, 1-1,5 méter mélységű árok veszi körül, mely az északi oldalon mintegy 10 méterre meghosszabbodik az egykori, közeli folyóág irányába. A vártól északra, annak közvetlen szomszédságában egy kavicsosztályozó üzem működik.

A néhány méterrel környezete fölé emelkedő kis halmon fennállt egykori vár védett belső területe szabálytalan ellipszis alaprajzú, mérete 15 x 17 méter. Felszínén falmaradványok nem láthatóak, azonban néhány terepalakulat (kincskereső gödrök, valamint egykori épületek csekély nyomai) most is megfigyelhetőek. A kis plató közelében a hajdani várból származó tégladarabokat találtunk.

 

Forrás:
Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 181.

GPS: É 46° 42.748 (46.712460)
K 21° 49.269 (21.821142)

Információk: Feketebátor község és Feketetót falu között félúton, a mára szabályozott Fekete-Körös északi partján, az egykori folyóágaktól körülvett sziget 105 méter tszfm. magasságú halmán találhatók a vár maradványai.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció