Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Gyergyószentmiklós - Niklasmarkt - GheorgheniRomániaErdély és PartiumCsík történelmi vármegye - Piricske-tető

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

 

A Gyergyói-havasok nyugati lábánál, a Gyergyói-medence keleti szélén, a Békény-patak mellett fekszik Gyergyószentmiklós városa. A településtől északra, 8 kilométerre lévő Piricske-tető (1544 méter) csúcsa körül az első katonai felmérésen egy négyszögletes árokkal körülvett terület látható. A kis erődítést feltehetően Luigi Ferdinando Marsigli tervezte 1690 telén, amikor rövid ideig Gyergyóban időzött. A Piricske-tetőn fekvő sánc minden bizonnyal az itt keresztülvezető kereskedelmi útvonalat, illetve a közelben lévő kontumác állomást őrizte.

A fellelhető dokumentumok szerint 1700-ban és 1703-ban is sáncépítkezés történt a „Piricske passus” környékén, azonban azt csak valószínűsíteni tudjuk, hogy ezek az adatok a Marsigli-féle sáncmű további megerősítésére vonatkozhatnak. A négyszögletű sánc jól látható az első katonai felmérés 132. számú szelvényén, de Lipszky János 1806-ban megjelent Erdély térképén is „vár” jelöléssel szerepel.

Az árok nyomvonalát a harmadik katonai felmérésen is megfigyelhetjük. Helyszíni bejárásunk során megtaláltuk a kb. 60 x 60 méter méretű, körülárkolt területet. Az árok szélessége 4-6 méter, mélysége 1 és 2 méter között váltakozik. Az árokkal körülvett, védett területtől kb. 700 méterre, északra volt egykor a piricskei kontumác állomás. A 17. században épült vámszedőhely és vesztegzár épületeit a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum régésze, Demjén Andrea tárta fel 2009–2010-ben.

 

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 218.

GPS: É 46° 47.599 (46.793316)
K 25° 36.930 (25.615499)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció