Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsősom - DrienicaSzlovákiaFelvidékSáros történelmi vármegye - Oltariszka (Kočí zamek)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Felsősom – Oltariszka, (Kočí zamek)

A várat a szakirodalomban először Potemkin Ödön említi 1863-ban, majd bővebben Soós Elemér kísérelte meg lokalizálását a 20. század elején – tévesen. Ők úgy vélték, valaha a templomos lovagrend birtokában lehetett ez az erősség. A lelőhelyet 2019. május 2-án azonosította Karczag Ákos és Keserű László.

A várról megbízható történeti adatok nem ismeretesek, területéről korhatározó lelet eddig nem került elő. Létesítésének kora bizonytalan, őskori vagy középkori eredete egyaránt elképzelhető. A várdomb tágabb környezetében mindössze egyetlen jelentősebb régészeti lelet ismert: Vojtech Budinský-Krička a Baranie és Ambrušovce nevű erdei szórványtelepülésektől délnyugatra, a Lysa lejtőjén, 950 méter magasságban kézimalom felső és alsó kövének előkerüléséről tett említést, melyekre Jozef Potoček talált rá erdőjárás közben. Budinský-Krička szerint ez a kézimalom analógiák alapján a 9–10. századra datálható, és talán egy elpusztult közeli szláv településhez köthető, de ez a feltételezett telep napjainkig sem került elő.

A vár „Oltariszka” elnevezése a közeli Oltárkőről tevődött át erre a helyre. A szabálytalan alaprajzú, hozzávetőleg észak–déli irányú vár árkokkal is védett belső területének teljes hosszúsága 47 méter, szélessége kb. 23–24 méter. A déli szélén húzódó 8–13 méter szélességű és alig fél méter mélységű árok most is kivehető a dél–délnyugati oldalon mintegy 20 méter hosszúságban, délkeleti része valószínűleg a földút létrehozásának idején megsemmisült.

A vár belterületének délnyugati részén kb. 1 méter magasságú, platószerű ovális kiemelkedés látható, mely északi irányban elnyúlik, megvékonyodik. Tőle keletre a várterület enyhén keleti irányba lejt. A vár nyugati oldalán árok nyomai nem észlelhetők, itt a meredek hegyoldal elegendő védelmet biztosított.

Az északi oldalon 1,5 méter mély és 12–15 méter széles, árokszerű horpadás választja le a várterületet az északi irányban folytatódó hegynyúlványtól. A keleti oldalon ároknak nincs nyoma, feltehetőleg elpusztult. A vár területe részben fás, bokros térség, felszínén több helyen kisebb összehordott kőhalmok figyelhetők meg.

Irodalom:

Karczag Ákos: Fellelhető-e még Oltariszka vára? Várak, kastélyok, templomok 15/4. (2019) 10 – 14. o.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 49° 10.111 (49.168522)
K 21° 9.163 (21.152723)

Információ: Pécsújfalutól (Pečovská Nová Ves) keletre, kb. 4,5 km-re, a Somka-patak (Drienický potok) völgyében található a hosszan elnyúló Felsősom (Drienica) község, amelyhez Kisszeben (Sabinov) északnyugati végéből autóút vezet.

A műút áthalad a településen, és a patakvölgy mentén felkanyarog a község északi végétől 3 km-re, északkeletre létesített Hotel Sport épületéig. Az itt becsatlakozó zöld jelzésre térve, a Lysa 1068 méter magas csúcsához érünk.

A jelzésen továbbindulva kelet felé, 200 méter múlva feltűnik az 1049 méter magasságban lévő Oltárkő (Oltar kameň), és az ott épült 21. századi fakápolna.

Ettől 800 méterre, északkeletre, a Lysá hora nevű részen található az a domb, amely Kočí zamek, azaz Kočí-kastély néven ismert, és amely azonos Oltariszka várával.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció