Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsepregMagyarországVas vármegyeSopron történelmi vármegye - Szent Katalin templom - kápolna

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Csepreg-Szent Katalin templom ( napjainkban kapolna)

Az alsóvárosi Szent Katalin templom műemléki kutatása során előkerült egy Egervári címeres zárókő. Tudjuk, hogy az Egerváriak 1475-ben a kihalt Frankói (vagy Gős, Gősfalvi) család birtokait kapták adományba.

A Frankóiak ősei Albrecht és Gottfried lovagok 1156-ban jutottak II. Géza király jóvoltából Locsmánd környéki birtokaikhoz. Ezek közé tartozott a későbbi csepregi Alsóváros is. Az alsóváros eredeti neve Sár lehetett.

Az itt található népi Csó utcanév is talán ezzel hozható kapcsolatba. Sár mindenesetre a család birtokközpontja volt. A településen kívüli, ábrázolása alapján Árpád-kori eredetű Boldogasszony-templom lehetett az eredeti alsó plébánia. A Szent Katalin templom helyén egy középkori ispotály feltételezhető.

Egy jelentősebb tűzvész után, 1592-ben építették újjá. 1621-ben az alsóvárosi lakosság értékeit itt tárolta, amikor Collalto császári generális zsoldosai megostromolták:

„Legelőször is lenn az alsó templomot,
Ostromolják szörnyen, miképp egy barlangot,
Meggyújtják, dúlák és elvőnek minden jót,
Az szegénység oda mit betakarított.”
(ismeretlen deák verse)

Később, a 18. században barokk formában alakították át. Amikor az épületet 1877-ben az Üdvözítőről nevezett apácák (Isteni Megváltó Leányai) rendházává építették ki, a korábbi templom a zárda kápolnájává alakult, ekkor eklektikus átépítésen, 1885-ben pedig nyugati irányú bővítésen esett át. 1924-ben építették hozzá a sokáig iskolaként funkcionáló északi szárnyat. 1997 óta idősek bentlakásos otthonaként működik az egykori templomból és iskolából átalakított épületegyüttes.

Irodalom:

Haris Andrea-Ivicsics Péter: Csepreg, Szent Katalin-templom. In: Lapidarium Hungaricum 5. Vas megye I. Vas megye műemlékeinek töredékei 1. Belsővat-Kőszegszerdahely. Szerk.: Lővei Pál. Bp., 2002. 215-225.

/ Dénes József/

GPS: É 47° 23.715 (47.395248)
K 16° 42.684 (16.711397)

Információk: A mai Szent Katalin kápolna a városközpontból Acsádra vezető út mentén jobbra, a Taksony utca torkolatánál látható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció