Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

OrdacsehiMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Kisvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Ordacsehi, Kisvár

Ordacsehi mellett a Kisvári dűlőben, a legelőn még ma is jól láthatók egy kisebb erődítmény néhol 1 m magas maradványai. A Kisvár Ordacsehi  községtől  DNy-ra  1,6 km-re van. Közel négyzet alakú. Középső részének négy sarka kissé kigömbölyödik, valószínűleg bástyák nyoma. Árok és külső sánc veszi körbe, a D-i oldalon egy további sánc is van. DNy-i oldalánál a sáncok megszakadnak (bejárat?).

1984-ben  „turkálások",  beásások  történtek,  akkor  16. századi  cserepek,  kályhaszem  töredékek  kerültek elő. Véleményünk  szerint  ez  a várkastély  megegyezik  a Hóvári  János  által  említett  várkastéllyal: „...Magyar Bálint 1547-ben Ordán (ma Ordacsehi), az Onda nevű részen várkastélyt  épített  a  török  ellen...".

1548-ban a helytartótanács tervezete említi. 1559-ben is Magyar Bálint kezén volt, csak  később  adhatta  át Thury György palotai kapitány (1559-1566) használatába, mert a vár (több községgel együtt) a Podmaniczky család tulajdonában volt.

1812-ben  megemlítik, hogy Ordán „a mezőn  látható  annak  a várnak  a  sánca,  amelyről  az  1546.  évi  56.  törvénycikkely tesz  említést." Magyar  Kálmán  1984-es  helyszínelése  során  viszonylag jó  állapotban  találta  a  várat.

Forrás:

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig - 2005

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 44.098 (46.734966)
K 17° 36.421 (17.607014)

Információk: A Kisvár Ordacsehi  községtől  DNy-ra  1,6  km helyezkedik el. A település ÉNy-i részén a focipálya előtti részen érdemes parkolni. Innen a Ny-i irányba induló földúton jutunk a a várhoz.

A terület hossszan tartó esőzéses időszakot követően erősen sáros, nagyobb részeken vizenyős lehet! Bizonyos esetekben a megközelítése, normál kirándulás keretében nem lehetséget.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció