Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kovászi - CovăsinţRomániaErdély és PartiumArad vármegye - Tornya

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Alföld keleti peremén, a Solymosi-hegység nyugati lábánál fekszik Kovászi község. A falu központjától délkeleti irányban, légvonalban 3 km-re emelkedik a Tornya nevű, 464 méter magas hegy, melynek csúcsán középkori vár maradványai találhatók.

Felkereséséhez a falu keleti szélén kezdődő, és a hegy alján elterülő legelőkön át vezető földúton induljunk, amely a települést kb. 1,5 km-re elhagyva dél-délnyugati irányba fordul és az ilyen irányú hegygerincen halad egészen a várig. A várromot a 19. század elején „Vurfu-tornya” néven ismerték. Újkori elnevezése miatt korábban többen összekeverték a Kovászi faluban álló 14. századi eredetű toronyrommal, amely egykor a falu középkori templomának harangtornya volt. A várról okleveles adat nem maradt fenn. Maradványai között eddig régészeti kutatást sem végeztek. Formája, jellege alapján feltehetően a 13-14. század táján építették és lakták.

A hegytetőn egy belső területét tekintve ovális alaprajzú, 23 x 17 méteres területű vár állt, helyét ma összeomlott illetve elbontott falainak kövei, kőtörmeléke borítja. A várat 8-10 méter széles, és 1-2 méter mély mesterséges árok veszi körül, melynek déli oldala kőtörmelékkel egy szakaszon feltöltődött. A platón álló falat nem látni, csupán egy újkori, szárazon rakott kőfalszakasz figyelhető meg a helyszínen.

 

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 264-265.

GPS: É 46° 11.206 (46.186764)
K 21° 38.283 (21.638056)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció