Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kusaly - CoşeiuRomániaErdély és PartiumSzilágy történelmi vármegye - Kusaly

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Szilágysági dombvidék területén, a Kusaly-patak mellett fekszik Kusaly község. A falutól északnyugatra emelkedik a Várhegy-tető (402 méter), azonban a középkori vár nem itt, hanem az ettől északra, kb. 1 km-re magasodó Hegyes nevű bérc 420 méter magas csúcsán állt.

A várat okleveles adatok közvetlenül nem említik, feltehetően az Árpádok korában épülhetett. Petri Mór az 1900-as évek elején feljegyezte, hogy a „Hegyes tetején lévő várromot a hagyomány is a Jakcsiénak mondja.” Bunyitay is megemlíti, hogy a falu nyugati oldala feletti hegylánc legmagasabb csúcsán „… a hagyomány szerént a Jakchiak vára állt egykoron.”

A néphagyomány által emlegetett kusalyi Jakcs család itteni birtoklásáról először 1345-ből van adat. Valószínűleg azonban ennél már jóval régebben megszerezték e helységet, amelyről előnevüket is vették. Birtokközpontjuk kezdetben feltehetően a vár lehetett, amely azonban legkésőbb a 14. század első felében elpusztulhatott. A kusalyi Jakcsoknak az 1300-as évek közepétől fennmaradt oklevelei ugyanis nem említik. A Jakcsok a vár felhagyása után valószínűleg a faluban építettek kúriát maguknak.

A vár védett területe szabálytalan oválishoz közelítő, 20 x 22 méter méretű. A plató déli oldalán lévő 4 méter széles és északi irányban 8 méter hosszan benyúló beásás valószínűleg kincskeresők műve. A vár területén az egykori építmény, vagy a platót kerítő védőfal nyomai már nem látszanak. A hajdani erősséget egy napjainkra nagyrészt feltöltődött, de nyomaiban jól felismerhető, átlagosan 10 méter széles árok vette körbe. 

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 278-279.

GPS: É 47° 20.068 (47.334469)
K 22° 59.254 (22.987568)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció