Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Magyarapáca - OpatiţaRomániaBánságTemes vármegye - Magyarapáca

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Bánság központi részén, sík vidéken, a Berzava folyóból Gátaljánál kivált mellékág, az ún. Birda-ág mellett fekszik Magyarapáca falu. A község északkeleti szélén, közvetlenül az utolsó ház után találjuk az elpusztult erősség helyét.

Milleker Bódog a 20. század elején hármas sáncolatról ír ezen a helyen, amelyet szanaszét heverő, középkori eredetű téglatörmelék borít. Dettáról való kísérője „burg”-ként, illetve „festung”-ként mutatta meg neki e helyszínt. Milleker egy falubeli románnal beszélgetve arról is értesült, hogy a helyiek „la kalosturj”-ként nevezik ezt a területet. Mivel a Csanádegyházmegyei adattárban is azt jegyezték fel, hogy „fent a dombon romhelyek látszanak, melyekről az a vélemény van elterjedve, hogy azon helyen apátsági épületek léteztek, még a török foglalás előtt,” Milleker ezért úgy vélekedett, hogy itt kolostor vagy apátság állhatott, amelyet a török időkben alaposan megerősítettek.

Bár a község elnevezése is utal rá, hogy a településen (apáca)kolostor is létezett, mi úgy véljük, ez a település más részében lehetett, és a szóban forgó helyen inkább egy késő középkori castellum állhatott. Minderre egy majdani feltárás adhat biztos választ. A helybéliek a vizsgált területet jelenleg „cetate” azaz „vár” néven ismerik.

A hajdani épület védett területe egy 51 x 56 méteres, szabálytalan sokszög alakú, majdnem sík dombháton található. A terület meglehetősen bolygatott felszínű, több helyen átvágások és újkori beásások tarkítják. Az egykori épületek nyoma a felszínen nem látszik, de az egyik északkeleti átvágás metszeti felületén nagymennyiségű kő- és téglatörmeléket figyelhettünk meg. A védett területet 16-18 méter széles, és kb. 2 méter mély árok veszi körül a keleti, az északi és a nyugati oldalon. A déli oldal a dombhát szélére esik, kissé meredek, így ott árok nyomát nem látni. Ugyanitt a déli oldal mentén egy földút vezet el.


Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 296-297.

GPS: É 45° 24.964 (45.416065)
K 21° 16.881 (21.281349)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció