Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Mezőtelegd - TileagdRomániaErdély és PartiumBihar vármegye - Telegdi-castellum

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Mezőtelegd

A Bihar-hegységhez tartozó Királyerdő északnyugati lábánál, a Sebes-Körös bal partján fekszik Mezőtelegd község. A Mezőtelegdet átszelő, Nagyvárad és Kolozsvár közötti 1-es számú főút északi oldalán emelkedik a község katolikus temploma. A templommal azonos telken épült paplaktól északra, ma házaktól beépített területen állt valaha a Telegdi család castelluma.

A castellumot, mely a Telegdiek Sebeskörös-völgyi uradalmának központja volt, Telegdi István, vagy fia, Miklós építtette, még valamikor 1530 előtt. Először 1536-ból van róla írásos említés („arx Thelegd”), 1561-ben castrumként, azaz várként szerepel. Egy 16. század végi összeírás téglából és kőből épült castellumnak írja le, amelyet patak vett körbe. 1608-ban Varkoch György, majd 1611-ben Forgách Zsigmond foglalta el. Miután Váradot 1660-ban a törökök bevették, még ugyanazon évben Telegdet – melyet ekkor az Ugrai család birtokolt – szintén elfoglalták. Az erősség viszonylagos épségben még fennállt a Rákóczi-szabadságharc idején. Magas, kerek tornyát 1783-ban bontották le. Egykorú leírások szerint a 19. században jelentős romjai álltak.

A hajdani épület helyén, a környezetéből kissé kiemelkedő kastélydombon ma a közeli ortodox templomhoz tartozó, elhagyott lakóépület áll. Most is jól kivehető a kerteken áthúzódó körítőárok nyomvonala, melyet egykor a közelben folyó Sebes-Körös vizével töltöttek fel. Az említett katolikus templom szentélye mögötti részen látható téglafaldarab az egykori castellum omladékából származik.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 327-328.


GPS: É 47° 4.301 (47.071682)
K 22° 11.829 (22.197149)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció