Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Muszka - MâscaRomániaErdély és PartiumArad vármegye - Meszt vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Alföld keleti szélén, a Solymosi- (Zarándi-) hegység északnyugati végében fekszik Muszka község. A „régi világosi vár”-nak is nevezett Muszka (Meszt) vára a falu délkeleti szélén, egy északnyugat felé kinyúló földnyelven található. Írott források a 15. századtól említik; a Bánffyak nemesi székhelyeként tűnik fel, ezt megelőzően a Hunyadiak régi birtoka volt. 1477-ben a Bánffyak itteni várnagyáról van adat. A 16. században az erősséget már nem használták. Ez abból is kitűnik, hogy a falu ekkor már a gyulai vár birtokához tartozó település volt.

A vár védett területe kb. 40 méter átmérőjű, közel kör alakú plató az említett földnyelv északnyugati csúcsán, melyet a nyugati, északi és a keleti oldalon is jó állapotban fennmaradt 8-10 méter széles, és 2-4 méter mély árok veszi körbe, amelyet a külső oldalán a kidobott földből készült sánc erősít. Az újkorban beépített várterület könnyebb megközelíthetősége érdekében a plató déli oldalán valószínűsíthető egykori várárkot feltöltötték. A déli oldal kivételével körbefutó árkot az északi oldalon egy keskeny, kb 2 méter széles, hídszerű feltöltés szakítja meg, amely valószínűleg a vár felhagyása után készült.

A hajdani erősség területén jelenleg egy lakóház áll. Az egykori várépületekből és az árkokon kívűl emelt védőpalánk nyomai ma már nem fedezhetők fel a felszínen, azok pontos elhelyezkedését, nyomvonalát csak régészeti kutatásokkal lehetne megállapítani.


Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 329.

GPS: É 46° 17.552 (46.292534)
K 21° 40.563 (21.676050)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció