Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Oláhzsákod - JacuRomániaErdély és PartiumKis-Küküllő történelmi vármegye - Oláhzsákod

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Segesvártól északra, kb. 10 kilométer távolságban, a Küküllőközi-dombság halmai között fekszik az alig néhány tucat lakosú Oláhzsákod község.  A kis falutól délkeletre 1,5 kilométerre, a Tolcaşilor-völgy déli vége fölé emelkedő alacsony dombháton találjuk egy valószínűsíthetően középkori vár maradványait.  Napjainkban nagyrészt erdő borítja a várdombot, melynek észak-déli irányban húzódó gerincén állt valaha a kis erősség. Az egykor védett platót elegyengették és a ma látható terepalakulatok tanúsága szerint egyszerű erődítésekkel látták el. Az észak-déli irányban 30 méter hosszúságú, kelet-nyugati irányban pedig 8-10 méter szélességű védett területet a déli oldalon mesterséges árokkal választották le a hegy dél felé tovább emelkedő gerincétől. Ez az árok ma 6-8 méter széles és 1-1,5 méter mélységű. A ma is jól látható árok déli oldalát a kidobott földből emelt sánccal erősítették meg, ennek nyomai azonban ma már alig ismerhetőek fel a terepen. További két tereplépcsőt találunk a vár északi része előtt, amelyek valószínűleg az itt lankásan lejtő dombvég felől várt támadás ellen készített egykori védőárkok és sáncok maradványai. Erre azért lehetett szükség, mert itt a vár alatti dombgerinc egy kb. 30 méteres szakaszon elveszíti meredekségét és szinte vízszintes kis fennsíkot alkot, ami megkönnyítette a támadók dolgát.

A vár védett területét a keleti és a nyugati oldalakon igen meredek lejtő határolja, ezért itt nem is építettek külön védőárkokat, vagy sáncokat. A vár platója és keleti oldala egy korábbi erdőirtásnak köszönhetően ma jól áttekinthető füves terület, amely különösen jól megfigyelhető a vártól keletre emelkedő szomszédos domb tisztásáról.

Orbán Balázs így emlékezik meg a oláhzsákodi várról: ”Még Oláh-Zsákodon is (mely megyéhez tartozó kis oláh falu Zsákodon /ti. Magyarzsákodon/  alól egy balparti szűk völgyben van) a Baraboly és Kaleszi Gyisore patak közt van egy Csetyecze nevű magas hegy; itt is várat keres a hagyomány, bár annak most semmi nyoma, de cserép-, tégla- és fegyverdarabok itt is találhatók.”

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 358-359.

 

GPS: É 46° 18.405 (46.306751)
K 24° 49.418 (24.823633)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció