Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dernis - DrnišHorvátországDalmáciaSzreberniki bánság történelmi vármegye - Dernis (Drniš, Gradina)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Drniš - Dernis, Gradina

Gradina középkori erődje a Cikola folyó völgye felett áll, Drnis városának délnyugati részén. A helyszínen talált leletek alapján, amely főleg kerámiákból állt, igazolható, hogy a település legrégebbi része a Bronzkorra eredeztethető. A régészeti kutatások során talált római korból származó maradványok egy egykori erődre vagy várra utalnak, amely az akkori kereskedelmi útvonalak feletti ellenőrzést biztosította. Egy másik erődítést emeltek a középkor folyamán; sajnos csak a déli rész maradt épen napjainkra. Ez az erődítés a Krka és Cikola folyókat övező erődítményrendszerhez tartozott (Kljucica, Kamicak, Bogocin, Necven várakkal) Valószínűleg a Nelipics nemesi család birtoka volt, akik az egész környéket birtokolták és igazgatták akkoriban.

A vár környezetét, a települést sub urbum, vagy alsóvárosnak hívták. A települést, mint Drnis (Dernis) várost 1494. március 8.-án említik először Giorgio Lorenzo sebenicoi jegyző okiratában.  1522 folyamán az Oszmánok elfoglalták Petrovo polje , Promina, és Zagora területét, és Drnist tették ezen részek adminisztrációjának központjává. (nahije). A hódítók a várat is átalakították szükségeleiknek megfelelően: Védőfalakat építettek északon, és egy központi kőtornyot emeltek, mely a mai napig áll (A központi torony ma körülbelül 14,3 méter magas, és azt feltételezik, hogy 4 szintes volt egykor. A falvastagság 60-120 centiméter. A város erős kereskedelmi központtá fejlődött a partvidék és a Boszniai határ között félúton. 1647-ben járt itt Evlija Cselebi török utazó, aki szerint akkor 200-300 ház és öt dzsámi állt a városban.  Folyóvízzel a Promina-hegységről látták el a települést, a Čikola-folyón pedig hidak íveltek át, melyek közül egy még ma is áll. A náhije központjában a bírói hatalmat a naib, a skradini kádi alárendeltje képviselte. A várőrség parancsnoka a dizdar volt, akinek az alacsonyabb beosztású parancsnokok voltak alárendelve.  1649-ben a Krétai háború során a velencei parancsnok Leonardo Foscolo elfoglalta Gradinát, és természetesen a várost is, amelyet később el is pusztított. 1670-ben visszatért a török uralom. Végül 1683-ban Leonardo Foscolo velencei serege szabadította fel, melynek során a vár nagy részét lerombolták… 1684-ben az oszmánokat kiszorították Drnis környékéről és Dalmáciából, amely ezt követően Velencei uralom alá került.

Az írásos dokumentumok szerint Drnis területén az oszmán uralom alatt 5 mecset működött. A Sahat torony (Óratorony) és számos más középület főként az 1649-es kandiai háború során pusztult el Leonardo Foscolo tábornok támadása során. Foscolo utasítása szerint az órát levették a toronyról és Sibenikbe (Sebenico) vitték, ahol ma is látható a Szent Iván templomon. A Minaret egy torony, ahonnan a muszlimok imára szólítottak egy nap 5 alkalommal. A Minaret maradványait emlékműnek nyilvánították.

A terület stratégiai fontossága és a mindennapos oszmán fenyegetettség miatt a Velenceiek úgy döntöttek, hogy megerősítik és kibővítik az erődítményeket, adaptálva az új katonai és építészeti eljárásokat. A legfontosabb a falak megerősítése és ellenállóbbá tétele a tüzérségi tűzzel szemben.

"Még a velencei uralom idején épült fel a Gradinán az első közösségi ház a ma már romos Nakić–Vojnović ház. A török veszély elmúltával a vár jelentősége is csökkent. Ekkor a 18. század vége felé kezdett kiépülni az új városközpont a Poljanán, ott, ahol ma is található. 1783 -ban épült fel a velencei törvényház, a későbbi közösségi ház, 1790 -ben pedig a város alsó részén a Milić-Štrkalj-ház, ahol 1818-ban I. Ferenc osztrák császár, majd 1875-ben I. Ferenc József császár is megszállt itteni látogatása során."

Amikor a háborús veszély elmúlt a 19. század elején az erőd elvesztette védelmi funkcióit, köveit, tégláit építőanyagként használták Drnis városában. Sajnálatos módon az eredeti épületből csak a déli rész maradt fenn napjainkra.

Forrás: http://varvadasz.bloglap.hu/cikkek/ket-dalmat-var-drnis-gradina-es-skradin-turina-71840/

Köszönjük a helyszín összeállítását, amely Ifj. Fidrich Tibor munkája!

 

GPS: É 43° 51.322 (43.855366)
K 16° 9.340 (16.155668)

Információk: A bana Nehorica utca majd Radnicka utca végén levő Minaret környékén lehet parkolni. Innen pár lépés a vár maradványainak otthont adó park.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció