Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szentandrás (Temesszentandrás) - Sanktandreas - SânandreiRomániaBánságTemes történelmi vármegye - Szentandrás

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Bánság központi részén, a Temesköz területén sík vidéken, Temesvártól északnyugatra, 10 kilométerre található Szentandrás falu. A községtől keletre, 3 kilométer távolságban, a szántóföldből 1-2 méterre kiemelkedő kis halmon állt valaha egy árokkal kerített castellum, amely feltehetően a 15. században épült. 1525-ben csulai Kende Péter és Imre, Csáki László, Hagymási János, Sulyok István és a csulai Mórék osztatlan birtoka, valószínűleg örökségként szállt rájuk a Dóciaktól. Feltehetően a török hódoltság idején pusztulhatott el. Helyét feltünteti a harmadik katonai felmérés, de műholdfelvételen is jól látható.

 

 

A nagyrészt bozóttal fedett castellum közel négyszögletes alaprajzú, mérete 33 x 36 méter. A castellum külső falainak földdel fedett vonulata a délkeleti oldal kivételével jól követhető a terepen; e terepalakulat markánsan kiemelkedik és körbeveszi a védett egykori várbelső alacsonyabban fekvő területét. A castellumot kívülről ma is jól látható, 8-10 méter széles, és 1,5-2,5 méter mély árok keríti, amely a délkeleti oldalon feltöltődött. Falaknak a felszínen nincs nyoma, az ebből származó tégladarabok azonban több helyütt megfigyelhetők a felszínen. 

 

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 434.

GPS: É 45° 51.267 (45.854450)
K 21° 13.300 (21.221666)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció