Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szentmárton (Szenteskirály) - Sankt-Martin - SânmartinRomániaErdély és PartiumArad vármegye - Szentmárton (Dealu Şirii)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szentmárton falu az Alföld keleti szélén, a Maros és a Fehér-Körös közötti sík területen fekszik. A községtől észak–északkeletre, 3 km-re, a mára lecsapolt Bugyér lápjából emelkedik ki az a tszfm. 106 méter magas halom, amelyen a vár nyomait találjuk. A Szenteskirály-dombot a 3. katonai felmérés 19. század végén készült térképszelvényén „Dealu Şirii”-nek nevezik. Márki Sándornak az Arad vármegyéről a 19. század végén írt monográfiájában azt olvashatjuk, hogy „az oklevelekben 500 év óta emlegetett Szenteskirály dombján némi erősítés nyoma látszik.”

A domb platóján találjuk az erősen bolygatott és keresztirányú kutatóárokkal átvágott, ovális alaprajzú, védett területet, melynek átmérője 16 x 19 méter. A vár területén építmény nyomai ma nem figyelhetők meg. A kiemelkedő belső várrészt egy mára feltöltődött, 10-12 méter széles árok vette körül, amelynek külső pereme ma is 1,5-2 méterrel emelkedik a környező síkság szintje fölé. A várat oklevelet nem említik, jellege, formája alapján Árpád-kori várnak tartjuk.

 

Forrás: Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 438.

GPS: É 46° 26.558 (46.442638)
K 21° 21.982 (21.366362)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!