Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Óbér - OlbendorfAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A „Gschlossriegel”-en állt valamikor a Németújvári grófok vára, amit 1289-ben I. Hasburg Albert főherceg a Németújvári viszályban (Güssinger Fehde) lerombolt.

A várhely ma is jól látszik. Az ÉK-i és ÉNy-i sarkában árokkal (Kamfgraben) határolt magaslaton, ami 6 - 10 métert meredeken lejt, fekszik a csonkakúp és piramis-szerű többnyire a földből kiálló védmű, ami ebben a szépen kirajzolódó formában elég ritka. A fennsík átmérője 17 méter, az oldalfalak DK-en és DNy-on kb. 4 - 6 méter magasak. A csonkakúpon állhatott egy toronnyal védett felsővár. DK és Dny felől az erődítést háromszoros sáncrend védte.

Részlet az alábbi munkából:

DIE GÜSSINGER Beiträge zur Geschichte der Herren von Güns/Güssing und ihrer Zeit (13./14. Jahrhundert)

Technische Leitung: Rudolf Kropf und Wolfgang Meyer /Eisenstadt, 1989/

In: Wolfgang Meyer: DER BURGENBAU ZUR ZEIT DER HERREN VON (GÜSSING) - GÜNS IM HEUTIGEN BURGENLAND 242-243. old.

(ford.: Jakab József)

Óbér.-. Olbendorf Óbér vára a völgyszéli várak közé tartozik majdhogynem eszményi módón megformált terepalakulattal és műszaki részletekkel. A fellegvárból kiindulva az egész berendezést három sánc- és árokrendszer övezi. Egy központi műből és egy valamivel alacsonyabb elővárból áll. Ezeket egy árok választja el egymástól. A hegyoldalon felfelé úgy emelkedik az árok – sánc-rendszer háromszoros gyűrűvel, mint ahogy egy amfiteátrumnál szokás. A központi dombot a kitermelt földdel mesterségesen megemelték. Ennek ellenére a háttérrel szemben nem nyert uralkodó helyzetet és egy feltételezett háromemeletes építménnyel együtt sem küzdi le a terep hátrányait. Így itt is, mint Sopronnyék esetében lehetőség volt könnyű, mozgékony ostromgépek bevetésére, amik nagyobb nehézség nélkül lehetővé tették az erődítés lövetését. A vár nagyon rövid életű lehetett, 1271 előtt még nem, és 1291 után már nem említik. A Kőszegi viszály után ténylegesen lebontották és többé nem építették fel.

Az 66-os és 56-os sorszámú irodalomban szereplő számítások szerint, a földmunkák elvégzésére, ami kitett 3672 m3-t 16 744 óra munka volt szükséges, ehhez jön még kb. 6700 óra az előre nem látható munkákra. A földmunkákra fordított teljes 23 444 órányi munkát száz ember 24 nap alatt elvégezhette. Ez egy egészen más megvilágításba helyezi a Kőszegiek várépítési politikáját, abból a szemszögből, hogy úgy gazdasági, mint munkaerő lehetőség viszonyában a nagyon rövid határidejű hatalomi kibontakozás nagyon is lehetséges volt. Itt a felépítmény elkészítését nem vettük számításba, ez majd egy másik példán keresztül kerül bemutatásra.

Forrás:

Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József) 

GPS: É 47° 11.293 (47.188213)
K 16° 12.632 (16.210526)

A vár Óbértől keletre, kb 150 m-re, egy mesterséges halastó déli partja fölé magasodó dombon található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció