Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Temeskenéz - Knes - SatchinezRomániaBánságTemes vármegye - Temeskenéz

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Bánság északi részében, a Maros és a Béga között, sík vidéken, a Dvorin-patak forrásvidékén fekszik Temeskenéz község. A falu központjától délnyugatra, 1,5 km-re, a Billédről Temeskenéz felé vezető út északi oldalán, az egykori mocsárból kiemelkedő alacsony halmon találjuk a középkori eredetű vár nyomait.

A várban 1979-ben Florin Medeleţ és Al. Rădulescu végzett régészeti feltárást. Az erődítmény területét északnyugat–délkelet irányban egy 40 méter hosszú és 1,5 méter széles kutatóárokkal vágták keresztül; átmetszették a központi várrészt, az árkot és a sáncot, valamint a vártól észak–északnyugatra, a mocsár partja felé ereszkedő meredek lejtőt. A kutatás kiderítette, hogy a vár építésekor először egy vastag agyagréteget – melyet valahonnan a környező mocsárból hozhattak – terítettek a dombtető korábbi felületére, hogy megemeljék azt, és szilárdabb alapot biztosítsanak a dombra emelt építménynek. A várplató átmetszett részén falak maradványait nem tudták megfigyelni, azonban jelentős mennyiségű téglát és habarcsot találtak. Rădulescu egy épület meglétét feltételezi a platón, amelynek formájára csak széleskörű ásatás deríthetne fényt. A palánkfallal, sánccal és árokkal megerősített várat hajdan még az azt körülvevő láp is védte.

A temeskenézi várnak okleveles említése nem ismert. Építésének, fennállásának idejével kapcsolatban Rădulescu nem bocsátkozott feltételezésekbe, ennek pontosabb megállapításához szerinte további régészeti kutatások szükségesek. Véleményünk szerint jellege, formája alapján feltehetően 12–13. századi lehet.

A vár területén, annak felhagyása után temető létesült. A régészek számos csontvázra – felnőtt- és gyermekcsontvázakra – bukkantak. A sírokban talált érmék alapján a temető a 15–16. századra keltezhető.

A temeskenézi várat 2010 márciusában kerestük fel. Méréseink szerint a vár központi, védett területe ovális alakú, 16 x 26 méter méretű. A plató északi oldalán egy 5 méter átmérőjű bemélyedés figyelhető meg. A kis fennsík nyugati oldala kb. 1,5 méterrel alacsonyabb szinten egy teraszt alkot. A vár belső területét egy kb. 20-23 méter széles árok veszi körül, amelynek külső oldalán lekopott sánc nyomai láthatók. Az árok mélysége 1 és 3 méter között váltakozik.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 451.

GPS: É 45° 56.181 (45.936344)
K 21° 1.430 (21.023840)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!