Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Temesszécsény - SeceaniRomániaBánságTemes vármegye - Temesszécsény

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Bánság északi felében, a Maros és a Béga közötti területen, alacsony dombvidéken fekszik Temesszécsény község. A falu közepén, egy északnyugat–délkelet irányú völgy déli végénél található a nyílt területen fekvő vár maradványa.

A várat oklevelek nem említik. A szakirodalomban csak Könyöki József emlékezett meg róla röviden, ő „pogányvár”-nak tartotta. Az erősség fennállását jellege, formája alapján a 13–14. századra tehetjük.

A vár védett területe egy kissé ovális alakú, 26 x 28 méteres plató. Ennek északi részén egy szabálytalan alaprajzú mélyedés látszik, amely valószínűleg kincskereső gödör lehet. A vár belső területének peremén az egykori védőfalra (vagy palánkra) utaló terepalakulat fut végig. A várat egy átlagosan 20 méter szélességű, ma is 2-3 méter mélységű árok veszi körbe, melynek egy szakaszát a délnyugati oldalon feltöltötték. Az árok észak–északkeleti külső oldalán egykori mélyút bevágása halad el, azt az érzetet keltve, hogy itt egy második védőárok húzódik. A vár területén építmény nyomai nem láthatók.

 

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 451.

GPS: É 45° 58.607 (45.976776)
K 21° 18.978 (21.316307)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!