Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Torockógyertyános - Agendorf - VălişoaraRomániaErdély és PartiumTorda-Aranyos történelmi vármegye - Bogza-barlang

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Érchegység Aranyosmelléki hegysorához tartozó Torockó-hegység északi részében, a Bedellői-havasok keleti lábánál fekszik Torockógyertyános község. A Torockógyertyános és Nyírmező között húzódó, festői szépségű Kőköz-szorosban egy hajdan védőfallal övezett barlang található a sziklafalban. E barlangvárat Torockógyertyánostól kb. 1,5 km-re keletre, a szoros északi végénél találjuk, a szoros legészakibb, Bogza nevű sziklatömbjében, amely nyugatról emelkedik az alatta vezető autóút fölé. Az úttól közepesen meredek lejtőn juthatunk a barlang szája alá, ahová kb. 50 méteres kaptató után érünk fel.

Orbán Balázs 140 évvel ezelőtt ezt írta róla: „…nyilata körded idomú, 6 öl magassági, 4 öl szélességi átmérővel. E nyilat egészen be volt falazva, ugy hogy csak keskeny ajtó s sürű lőrések szolgáltak kifelé, mi által a különben is bajosan megközelithető barlang könnyen oltalmazható és meglehetősen biztos védhelylyé változott át. Ezen öl vastagságot meghaladott védfal 1850-ben omlott csak le, de töredékei még most is látszanak a barlangszád sziklaélein és az alanti oldalon, hová lezuhantak. A barlangnak egy 30 lépés hosszú, 20 lépés széles előterme van, honnan nyugatirányban indul ki egy tág folyosó.”

A barlang szájának egykor elfalazott, 6 méter széles és ugyanolyan magas bejáratában mára a kőfal töredékei is eltűntek. A barlang belső tere szabálytalan alaprajzú, de kb. 10 méteres körbe írható területű. A terem délnyugati oldalán egy kisebb üreg, északkeleti oldalán a barlang falát áttörő, természetes eredetű „ablak” található. A barlang az északnyugati oldalon egy elkeskenyedő, kb. 1-1,5 méter széles és 3-4 méter magas járatban folytatódik.


Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 451.

GPS: É 46° 22.901 (46.381683)
K 23° 34.677 (23.577955)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció