Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ErdőtarcsaMagyarországNógrád vármegyeNógrád történelmi vármegye - Templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Erdőtarcsa, Mindszentek-templom

Az erdőtarcsai Mindszentek-templom a települést nyugati, Kálló irányban elhagyó út mentén, közvetlen a temető melletti enyhe magaslaton helyezkedik el.

Az épületet jól követhető, mély árok veszi körül ovális alakban. Az árkot a templom délnyugati kapuja előtt kb. 35 méter hosszan feltöltötték a templomhoz és a temetőbe vezető kocsiút kialakítása során. Az északi oldalon egy kb. 10 méter hosszú szakasz szintén feltöltésre került a templomhoz a település irányából felvezető gyalogút miatt.

Az árok a többi oldalon ma is ép állapotban van. Környezete korábban és a 2021 őszén tett bejárás során is tiszta, rendezett. Az árok belső széle a templom falától 7-8 méterre húzódik, míg az északkeleti oldalon a szentély falától 13,5 méterre eltávolodik. Az árok felső szélessége 9-13 méter, mélysége 1,5-2 méter között váltakozik.

A templom északi és északnyugati oldala alatt a domboldal meredek, de délkelet felé sík terület húzódik, ezért utóbbi irányból további két árok és közöttük egy földsánc is védte a belső területet. Közülük a belső árok felső szélessége 7,5 méter, a szorosan mellette húzódó külső pedig 5,5 méter széles. Mindkét részt beásásokkal bolygatták meg és csak 40 m, illetve 25 m hosszan maradtak fenn. A folytatásukat mindkét irányba feltöltötték.

Tarcsa falu az okleveles forrásokban 1404-ben szerepel először, amikor a korábbi birtokos, Aszói László utódok nélküli halála miatt, Zsigmond király, Benedek fia Dénes királyi szabónak és családtagjainak adományozta. Néhány évtizeddel később 1439-ben a falu viszont már az ekkor Bátori István által birtokolt bujáki vár tartozékai között szerepel. A falu birtokosai 1461–1549 között a Tarcsaiak voltak.

A középkori templom feltehetően a 13. században épült. Az 1702. évi Canonica visitatio szerint kör alakú volt, amelyhez négy kápolnát építettek. 1715-ben festett, kazettás mennyezetét említik. Körítő fala, amely a korabeli feltételezés szerint egy árokkal körülvett erőd része volt, 1742-ben ment tönkre.

A ma fennálló templomot a korábbi épületrészek felhasználásával 1746-ban építették fel, míg a tornya később, 1903-ban épült. A templom szentélye feletti tetőrész falának déli oldalán, megmaradtak a korábbi épület keskeny gótikus ablakrései, míg a keleti oldalfalban további kettő még tisztázatlan, keskeny függőleges nyílás (lőrés), illetve kettő, kissé oldalirányú rés látható. A helyi népi emlékezet szerint az egykori középkori templomot a törökök toronyként használták. Az esetleg ebben az időszakban kialakult, akár védelmi, akár a törökök által létrehozott erősségre nincs információnk, de a lehetősége nem is elvethető.

A templomépületen és környezetében régészeti kutatás még nem történt, így csak ettől várható a templom és a körülötte lévő erődítés pontosabb kormeghatározása és egymáshoz való viszonyának tisztázása.

A templom felmérését 2012 tavaszán Nováki Gyula készítette el, felesége és Csépe Attila közreműködésével.

Források:

Nováki Gyula – Feld István – Guba Szilvia – Mordovin Maxim – Sárközi Sebestyén:
Nógrád Megye Várai az őskortól a kuruc korig
Magyarország várainak topográfiája 4. kötet

Magyar Várarchívum Alapítvány - Terepbejárási napló - 2021

Köszönettel tartozunk a helybeliek segítőkészségéért, amellyel munkánkat támogatták!

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 45.602 (47.760029)
K 19° 32.239 (19.537310)

Információk: Az erdőtarcsai Mindszentek-templom a települést Kálló irányban elhagyó út mentén, a temető melletti enyhe magaslaton helyezkedik el.

A templomdombot övező árok, szépen követhető az északi és déli oldalon. A árok a keleti oldalon részben, a nyugati oldalon teljesen feltöltésre került. A második árokív már csak egy kisebb részleten érzékelhető a déli oldalon.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció